Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Baltikum David Klavins: „Magyarországon akartam zongoraműhelyt alapítani"

David Klavins: „Magyarországon akartam zongoraműhelyt alapítani”

Vác és vonzáskörzetében augusztus 4-én indul a Duna Corda Hetek, amely kezdeményezés középpontjában egy új fejlesztésű zongora áll. Az érdeklődök a koncertek mellett az ötletgazda, a hazánkban élő és alkotó lett származású hangszerépítő mesterrel, David Klavinsszel is találkozhatnak. Az egy húrhoz egy hang elvén működő zongora megálmodóját mi is megkérdeztük.

- hirdetés -

– Hogyan került Magyarországra?

- hirdetés -

– Még 2015-ben kaptam felkérést a Vácon élő Bogányi Gergelytől, hogy vegyek részt abban a kreatív csapatban, ami az ő saját fejlesztésű zongoráján dolgozik. Örömmel fogadtam el a meghívást, majd a több mint egy éves együttműködés után olyan kapcsolatrendszer, szakmai és baráti kör alakult ki, ami miatt úgy döntöttem, hogy maradok, és itt hozom létre saját műhelyemet.

– Miért kezdett hangszerépítéssel, -fejlesztéssel foglalkozni?

– Ennek már közel negyven éve. Miután elkezdtem zongorákkal dolgozni felismertem, hogy nagyon sok művész van, aki valamiért nincs teljes mértékben megelégedve azzal a hangszerrel, amin éppen játszik. Számtalan kérést, felvetést fogalmaztak meg, többek között a lágyabb, innovatívabb hangázás igényével. Szerettem volna, ha születik egy új zongora, ami megfelel a felém megfogalmazott elvárásoknak.

– Így készültetett el az Una Corda?

– Többek között, igen.  Az alapvetésem az volt, hogy a meglévő zongorák hangja meglehetősen hasonlít egymásra, én pedig nem akartam elhinni, hogy ez a hangszer nem képes többre. Megszületett az egy húrhoz egy hang elvén működő hangszer, ami valóban innovatív lett a hangzás terén, ezért a mostani típust inkább azok a zeneszerzők tudják használni, akik valami új kifejezésmódot keresnek.

– Mi az a repertoár, amire a hangszer, adottságaiból fakadóan inkább alkalmas?

– Itt elsősorban a barokkot említeném, hiszen az Una Corda sokban hasonlít a klasszikus értelemben vett versenyzongorák elődjéhez, és nem utolsó sorban a kortárs zene, ami nem mellesleg sok esetben éppen a barokkal hozható párhuzamba.

A fesztivál részletes programja itt érhető el.

– Hogyan tud az új fejlesztésű hangszer érvényesülni a piacon?

– Amikor az első hangszert készítettem csak az új hangzás érdekelt, semmi más. Később örömmel tapasztaltam, hogy mekkora az érdeklődés. A hangszerek kézzel készülnek, az ár pedig a modelltől függően 4-6 millió forint között mozog.

Új modellel ünnepli alapításának 165. évfordulóját a Steinway

– Milyen további tervei vannak az Una Cordával?

– Éppen most dolgozunk a koncertzongora kialakításán, amivel később reményeim szerint számos felvételt készíthetünk majd a barokk repertoárból.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.