Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Bartók Tavasz Énekesből karmester - René Jacobs Haydn-koncertje a Bartók Tavasz online műsorán

Énekesből karmester – René Jacobs Haydn-koncertje a Bartók Tavasz online műsorán

René Jacobs neve nem ismeretlen azok számára, akik jártasak a régizenében. A világhírű belga karmester több alkalommal lépett már fel Budapesten, most azonban csupán virtuálisan valósulhat meg a „találkozás”. A mester bázeli koncertje, melyen Haydn Stabat Materét vezényli, május 8-án követhető a Bartók Tavasz keretében.

René Jacobs már fiatalon közel került az egyházzenei művekhez, hiszen gyerekkorától kezdve énekelt szülővárosa, Gent székesegyházának kórusában. Zenei karrierjét kontratenor énekesként folytatta, és néhány év alatt világhírnevet szerzett hangfaján belül: koncertjeivel Európától kezdve az Egyesült Államokon át a Távol-Keletig aratott sikereket.

A barokk repertoárt kívülről ismerő Jacobs énekesi pályája csúcsán döntött úgy, hogy a vezénylés felé fordul. 1977-ben megalapította a Concerto Vocale régizenei együttest, operakarmesterként pedig 1983-ban debütált. Olyan zeneszerzők feledésbe merült műveit hozta vissza a színpadra, mint Claudio Monteverdi, Christoph Willibald Gluck, Antonio Cesti vagy Pietro Francesco Cavalli.

Jacobsot ma már nemcsak a barokk korszak specialistájának tekinthetjük, legalább ugyanennyire jártas a bécsi klasszika terén is. Számos nemzetközi díjjal ismerték el Mozart-felvételeit, és Haydn vokális és szimfonikus művei is szerepelnek terjedelmes diszkográfiájában.

Az Évszakok és A teremtés című oratóriumokat a 2000-es évek elején vette lemezre, a Stabat Materből pedig idén februárban készített felvételt a Kammerorchester Basellel és a Zürcher Sing-Akademie kórusával.

Ide kapcsolódik:
A Haydn-mű, mely az egyszerű nép életét ábrázolja a természet örök körforgásában

A május 8-i koncerten – a szólista énekesek (Sophie Karthäuser, Sophie Harmsen, Steve Davislim, Arttu Kataja) kivételével – ugyanez az előadói gárda szólaltatja meg Haydn nagyszabású művét. A zeneszerző 1766-ban zenésítette meg a középkorból származó, Stabat Mater dolorosa… kezdetű latin himnusz szövegét. A mű nem csupán Johann Adolf Hasse, a kor egyik neves muzsikusának tetszését nyerte el, hanem Európa-szerte ismertté tette Haydn nevét.

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részletes programjáról ide kattintva található további információ.

Az 1984-ben alapított Kammerorchester Basel historikus előadásmódjával szerzett magának hírnevet, de repertoárján a barokk mellett a klasszika és a kortárs zene műveit is megtalálhatjuk. A zenekarnál épp egy hosszú lefutású Haydn-sorozat van folyamatban: a tervek szerint 2032-ig, azaz a zeneszerző születésének 300. évfordulójáig műsorra tűzik és lemezre veszik összes szimfóniáját. A projektben az olasz Il Giardino Armonico zenekar is részt vesz.

Promóció

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.