Papageno Radio
Intermezzo A magyar jazzélet két nagy egyéniségének ajánlja új lemezét Glaser Péter

A magyar jazzélet két nagy egyéniségének ajánlja új lemezét Glaser Péter

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Glaser Péter dupla albumát a 2016-ban tragikusan elhunyt két remek zenész, Farkas Mihály jazz-zongorista és Mohai Győző dobos emlékének ajánlja. 

Glaser Péter unikális bőgős aki több stílusban otthonosan mozog, így éveken át muzsikált a Balázs Elemér Grouppal, Gerendás Péterrel és a Tátrai Trend zenekarral is. Az aktív zenélés mellett az ország egyik magas színvonalú, kiemelkedő hangstúdióját vezeti, és olyan neves zenészek készítettek nála felvételeket, mint Frank London, Matt Darriau, Lukács Miklós, Harcsa Veronika, Szalóki Ági, Pribojszki Mátyás, Ágoston Béla, Malek Andrea, továbbá itt készült számos, a Budapest Music Center által kiadott lemez.

„Hol jársz, tudnám hol jársz? Fent a széllel szállsz, vagy a felhőn jársz már? Játszol, mondd csak, játszol? Az a hang még szól, sír az emlék húrján, visz a végzet útján, hol a tiszta múlt fog el, csak a szív nem felejt. És ez el nem enged, egyre terjed, dallamként befon. Fáj, ahogy elmúltál, ahogy eltűntél, az az örvény már a mélybe húz.” – olvashatóak a lemezborítón a Farkas Mihály és Mohai Győző emlékére írt sorok.

Glaser Péter nyolc éves korában kezdett csellózni, majd hat év után áttért a nagybőgőre. A gimnázium elvégzése után a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd 1989-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetében folytatta tanulmányait. A diploma megszerzése után, 1992-ben újra ugyanerre a főiskolára, de már a Jazz Tanszékre jelentkezett, nagybőgő szakra járt Berkes Balázshoz, basszusgitározni pedig Lattmann Bélától tanult.

Tanulmányai alatt ismerkedett meg több későbbi zenésztársával, többek között Gadó Gáborral, Balázs Elemérrel, Cselik Gáborral és Berdisz Tamással. 1996-tól másfél éven keresztül Gerendás Péterrel lépett fel. 1994-től nyolc éven át játszott Hofi Gézával a Malek Miklós által vezetett kísérőzenekarban. 2004-ben lett a Balázs Elemér Group tagja, ahol három éven keresztül volt a bőgős.

A Bring down the Angels első és Duo Patetique című második albumból álló duplalemez a Fonó kiadásában jelent meg.

Az első album egyik különlegessége, hogy a rajta szereplő A Cold Night című dalt eredetileg Mohai Győző vette fel analóg technikával és keverte 1997-ben a Stúdió 77-ben, Székesfehérváron.

(Via Fonó)

Promóció

X
X