Papageno Radio
Kiállítás Edita Gruberova visszavonulásától a Sikoly megfejtéséig – heti hírösszefoglaló

Edita Gruberova visszavonulásától a Sikoly megfejtéséig – heti hírösszefoglaló

2019 tizenkettedik hetében Edita Gruberova bejelentette, hogy visszavonul az operaszínpadoktól, kiderült, magyar filmes készíti a világ első bankjegy-animációját, és közzétették a következő Verbier Fesztivál műsorát és a Bajor Állami Opera 2019/20-as évadtervét, melyben magyar művészek neveit is megtaláljuk.

14. alkalommal rendezték meg Prágában március 21-24. között a Young Bohemia Kórusfesztivált, amelyen 16 ország 24 együttese vett részt. Egyetlen magyar kórusként a Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara képviselte hazánkat, elsöprő sikerrel. A hírt Kórusblogunkban olvashatták, abban a blogban, amelyben a hazai kórusok életét kísérjük figyelemmel: tudósítunk versenyekről, kórusok alakulásáról, új kórusművek bemutatóiról.

Oroszlánkörmök rovatunkban fiatal tehetségeket állítunk fókuszba, ezen a héten egy fiatal képzőművészt ismerhettek meg olvasóink. Az Ország Lilivel és Nemes Nagy Ágnessel is rokonságot érző Tranker Kata halkan és eltökélten építi intim, poétikus világát. Törékeny szerkezetű, letisztult művei játékosak és rejtélyesek egyszerre. Finnországban, Japánban, Németországban és Szlovákiában gyűjtött inspirációt. Állított már ki Bécsben, Kassán és Rómában is. 2014 után idén másodszor kapta meg a Derkovits-ösztöndíjat. A Viltin Galéria művészköréhez tartozó képzőművésszel a művek társaságában eltöltött időről, határaink végességéről, fákról, papírlapokról és a résnyire nyitva hagyott ajtóról is beszélgettünk.

Ide kapcsolódik:
Tranker Kata: „Szeretek versekként gondolni a munkáimra”

Bár a Riemann-sejtésre nem kaptunk még választ, néhány eddig kínzó problémát a mögöttünk álló héten megnyugtatóan oldottak meg.

A British Museum új Munch-kiállításán többek között az ikonikus festmény litográfiáját is bemutatják, amelyre magyarázatként azt írta a norvég festő: „Az egész testemben éreztem a hatalmas sikolyt”. Ez a titokzatos mondat önmagában azonban nem fedi fel a kép születésének valódi történetét, amelyből végül arra is fény derül, hogy a festményen látható alak nem sikít. Másképp: nem ő sikít.

Ide kapcsolódik:
Tudta, hogy a Sikoly című festményen szereplő alak nem is sikít?

Egy friss kutatás eredményei végre tisztázták, hogy a sajt ízét befolyásolja-e az, ha zenét játszanak le az érési folyamat során. A Berni Művészeti Egyetem kutatói kilenc darab tízkilós ementali sajtkorongon végezték el a kísérletet. Íme az eredmény. Johann Sebastian Bach 334. születésnapján már időszerűnek tűnt, hogy valaki elgondolkozzon azon, milyen lenne Bach Facebook-profilja, hiszen valljuk be, a közösségi médiánál ma nincs erősebb mozgatórugója a világnak. Izgatottan várjuk a jövő hetet, reméljük, hasonló elégedettségre okot adó hírösszefoglalót prezentálhatunk március utolsó napjairól is!

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!