Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Da capo, avagy ez történt a héten

Da capo, avagy ez történt a héten

2018 huszonhatodik hetében két magyar filmes díjnak is örültünk – az Oláh Vilmos főszereplésével készült The Violin Alone, illetve Szamosi Zsófia elismeréseinek -, megtudtuk, milyen amatőr muzsikusként Simon Rattle-lel zenélni, és előkerültek eddig ismeretlen felvételek Emil Gilelstől és Rudolf Nurejevről.

- hirdetés -

A The Violin Alone című filmalkotás  elnyerte a Chicago Amarcord Arthouse Television Awards legjobb dokumentumfilm díját, hat regionális Emmy-díjat. a washingtoni NETA Awardson is a legjobb dokumentumfilmnek választották.

Újabb díjat nyert az itthon is hamarosan látható The Violin Alone

- hirdetés -

Az Egy nap című filmben nyújtott alakításáért Szamosi Zsófiának ítélte a legjobb színésznőnek járó Kék Angyal díjat a kassai Art Filmfesztivál nemzetközi zsűrije.

Szamosi Zsófia nyerte a legjobb színésznő díját a kassai Art Filmfesztiválon

Nem mindennapi a kitüntetés: Hamburg városának Arany könyvét 1897-ben nyitották meg, hogy a városba látogató hírességek, politikusok, tudósok, művészek benne hagyják kézjegyüket. A legutóbbi bejegyzést Martha Argerich tette.

Martha Argerich beírta a nevét az Arany könyvbe

Egy életre szóló élmény volt annak a száz kiválasztottnak, akik Simon Rattle vezetésével próbálták és játszották el Brahms I. szimfóniáját a Berlini Filharmónia pódiumán. Egyikőjük beszámolt a próbákról és a koncertről is.

Egy amatőr hegedűs élményei Simon Rattle zenekarában

A londoni aukciós ház 185-260 millió forintnak megfelelő fontra taksálta előzetesen a hegedűt, amely végül megdöntötte a Giovanni Battista Guadagnini készítette hangszerek árát.

Közel 600 millió forintért kelt el Flesch Károly hegedűje

Végül jöjjön két eddig nem látott-hallott ritkaság.

A moszkvai konzervatórium nagytermében 1952-ben koncertezett Emil Gilels, amit a rádió közvetített. A műsoron szerepelt Liszt Transzcendens etűdjei közül a 11. is. A darabot 1929-ben, 1951-ben és előadta hangversenyen, de lemezfelvételen sosem rögzítette.

Gilels eddig ismeretlen Transzcendens etűdje – Videó

Egy szeptemberben bemutatandó, még sosem látott amatőr felvételekből összeállított dokumentumfilm a legendás balett-táncost, Rudolf Nurejevet szexuálisan provokatív oldaláról mutatja be. A műfaj egyik legnagyobb sztárját láthatjuk előadás, koreografálás és a próbák közben is.

Így még sosem láttuk Nurejevet táncolni

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!