Papageno Radio
Da capo Plácido Domingo ügye megosztja a művészvilágot – heti hírösszefoglaló

Plácido Domingo ügye megosztja a művészvilágot – heti hírösszefoglaló

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2019 harminharmadik hetében sem unatkozhattak a művészeteket kedvelők, hiszen minden műfajban napvilágra kerültek érdekesebbnél érdekesebb hírek. Igaz, ami igaz, a legtöbb vitát kiváltó téma mégis a zaklatással vádolt Plácido Domingo esete volt.

Az AP amerikai hírügynökség augusztus 13-án adott hírt arról, hogy nyolc énekesnő és egy balerina szexuális zaklatással vádolta meg Domingót, aki 2003 óta a Los Angeles-i Operaház főigazgatója, korábban pedig művészeti tanácsadója is volt. Ennek kapcsán aSan Franciscó-i Opera augusztus 13-án máris lemondta a szexuális zaklatással vádolt Plácido Domingo október elejére tervezett koncertjét, és így tett számos amerikai koncerthelyszín is. Ennek ellenére, érdekes, hogy Európában többnyire másképp ítélik meg a művésszel történteket.

Ide kapcsolódik:
Plácido Domingo védelmére keltek Európa legnagyobb operaénekesei

A képzőművészet is tartogatott meglepetéseket, többek között ezen a héten történt, hogy újabb világhírű festményre adott ki exporttilalmat a brit kormány, valamint a londoni Nemzeti Galéria közleménye szerint újabb érdekes részletekre bukkantak Leonardo da Vinci Sziklás Madonna című alkotásának felső rétegei alatt. Nagy örömre adott okot, hogy még az is, hogy megtalálták Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghezkészült rajzok vázlatait Svájcban.

Ide kapcsolódik:
Megtalálták A kis herceghez készült rajzok eredeti vázlatait

A magyar zenekarok közül a Budapesti Fesztiválzenekar ismét a világ figyelmének középpontjába került: Fischer Iván és együttese augusztusi turnéján három koncertet adott a Los Angeles-i Hollywood Bowlban, egyet pedig a New York-i Lincoln Centerben, a Mostly Mozart Fesztiválon. Augusztus 16-án pedig magyar-olasz koprodukcióban mutatták be Giacomo Puccini Lidércek (Le Villi) című operáját a 65. Torre del Lagó-i Puccini Fesztiválon, Káel Csaba rendezésében. Ugyanezen a napon, augusztus 16-án a Pesti Vigadóban Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket és díjakat adott át.

A hét blogja: SENKI TÖBBET?

Az itt megjelenő írásokban a világ és Magyarország műkereskedelmének történéseiről, érdekességeiről, furcsaságairól, ennek a különleges, sokak szemében gyakran érthetetlenül hatalmas pénzeket mozgató piacnak a kulisszatitkairól esik szó. Martos Gábor, a blog szerzője 2011-ben (Magyarországon elsőként) szerzett tudományos fokozatot a műkereskedelem elméleti kérdéseinek témaköréből. Korábban több könyvében is összefoglalta ebbéli ismereteit: Műkereskedelem – Egy cápa ára című kötete 2013-ban, „Ilyet én is tudok” – Sokmilliós művek kalapács alatt című, az absztrakt/nonfiguratív művészet műtárgypiaci jelenlétét taglaló írása pedig 2018-ban jelent meg. Akit tehát érdekel ez az izgalmas világ, tartson vele itt is; rengeteg tényt, adatot, elemeznivalót fog kapni, amelyekből aztán ki-ki levonhatja magának a számára érvényes tanulságokat.

Sajnos veszteségek is értek bennünket a héten: 86 éves korában meghalt a háromszoros Oscar-, és háromszoros BAFTA-díjas kanadai animátor, Richard Williams, valamint Los Angelesben elhunyt 79 évesen Peter Fonda amerikai filmszínész-rendező.

Promóció

X
X