Papageno Radio
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Talált térben táncolók

Talált térben táncolók

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Frenák Pál Társulat új performansza, az XX_& -Fragments_  a Bálna speciális, rendhagyó térformáját figyelembe vevő, egyfajta alkalomszerű, spontán produkció.

A tér adott helyzetében a felkért az új táncosgeneráció tagjai egyéni megközelítésben fogalmazzák meg az emberi lélek alkotó, kitörni vágyó energiáit, a helyszín adta asszociációt kihasználva, Hemingway örök igazságokat megfogalmazó novellájából, Az öreg halász és a tengerből is inspirálódva.

Ebben az elképzelésben erőfeszítés nélkül teremtődnek a formák.

A látszólagos véletlen találkozásokból, a szavak nehézségétől, a verbális súlyoktól elszakadva, szabaddá vált mozgásokkal, szinte a tudat előtt szaladó mozdulatokkal, egyéni látásmóddal, néhol improvizatív módon alakítják ki viszonyukat az adott helyzettel, alkotják meg képeiket a saját megélt és átélt valóságukon keresztül és láttatják önmaguk kapcsolatát a társadalmi rendszerrel, fogalmazzák meg azt, milyen ma huszonévesnek lenni.

A négy megközelítés az est keretén belül kapcsolódik egymáshoz. Négy fiatal, újgenerációs, koreográfusi vénáját kipróbálni vágyó művész (Maurer Milán, Várnagy Kristóf, Ivanov Gábor és Keresztes Patrik) kap lehetőséget ezen az esten, hogy ugyanabban az adott szcenikai rendszerben és térformában a fragmentumok (deleuze-i értelemben vett töredékek) egy részét elkészítse. Frenák Pál a saját megjelenése mellett így szeretne teret adni egy új generáció elképzeléseinek. A táncos-koreográfus ezúttal előadóművészként vesz részt az estben szólójával UN-nal, amivel egyrészt kontrasztot biztosít, másrészt az általa elképzelt szcenikai rendszerbe vonja be az est alkotóit, biztosítva ezzel az egységet, és kísérő figyelemmel támogatja ezt.

Élő, koncertszerű zene kíséri az április 4-i előadást, melyet rövid koncert követhet, miközben a művészek kötetlen beszélgetésben közönségtalálkozón vesznek részt, majd a zenészek is belefolynak ebbe.

Promóció

Stream és színház

X
X