Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Dudamel: „A demokráciát nem lehet kizárólag a kormány igényeinek kielégítésére építeni”

Dudamel: „A demokráciát nem lehet kizárólag a kormány igényeinek kielégítésére építeni”

„Felszólítom az ország vezető politikusait arra, hogy találják meg a válság szükséges megoldását” –  üzente Venezuelába egy hete Gustavo Dudamel. Azóta egyre súlyosbodik a helyzet. Egy zenész fiú halála apropóján a karmester is erősebb hangot üt meg.

- hirdetés -

Hírek szerint az El Sistema programban résztvevőket folyamatosan presszionálják, hogy a propagandafelvonulásokon kötelezően vegyenek részt. Fotókon látható, hogy Eduardo Mendez, aki a Venezuela zenei nagykövetének tartott El Sistema főigazgatója, illetve a Dudamel jobbkezeként ismert Cachorro ott vannak a kormányt támogatók között.

- hirdetés -

Armando Cañizales

Mindeközben elég a diktatúrából hashtaggel (#NoMásDictadura) került a közösségi oldalakra az El Sistema rendszerében tanuló Armando Cañizales halála, aki a Maduro-rezsimet ellenző, békésen induló, de erőszakba torkolló tüntetésen vett részt Caracasban.

A 17 éves fiú, aki brácsán játszott az egyik ifjúsági zenekarban, mellkasi sérülést szenvedett egy robbanásban, majd belehalt a sebesülésbe.

Mint ismeretes, Venezuelában április eleje óta tartanak az ellenzéki tüntetések, amelynek célja az, hogy előrehozott választásokat rendezzenek. Maduro elnök ugyanis az egyébként törvényesen működő, de ellenzéki többségű parlamentet feloszlatná, és alkotmányozó nemzetgyűlést hozna létre, amelyben gyakorlatilag csak az ő támogatói kapnának helyet. A polgárháborús helyzetbe sodródott ország gazdasága az olajár zuhanása miatt mélyponton van, áruhiány és infláció uralkodik.

Ebben a helyzetben Gustavo Dudamel is kinyilvánította véleményét.

Egy hete még arra kért, hogy az egót és az ideológiát tegyék félre a politikusok, és hallgassák meg a népet, hogy elkerüljék a konfliktust. A videoüzenetet követően a kormánypártiak köpönyegforgatónak nevezték őt, az ellenzék szerint viszont a karmester a kormány nevében beszél.

A fiatal brácsaművésszel történtek videofelvételei, amelyeken az látható, ahogy az utcai incidens során elhelyezik a mentőkocsiban, körbejárták a közösségi médiát. Figyelem! A következő videó képsorai a nyugalom megzavarására alkalmasak!

 

Legfrissebb Facebook-posztjában azonban jóval erősebb hangot üt meg a dirigens. Amellett van, hogy meg kell hallgatni az elviselhetetlen válságtól fuldokló emberek őszinte jajszavát, és kijelenti, hogy semmi nem indokolja a vérfürdőt. Egy egészséges demokrácia tiszteletet és megértést jelent, amit nem lehet kizárólagosan a kormány szükségleteinek kielégítésére építeni, és az ideológia nem írhatja felül az általános jólétet. Dudamel szerint a politikusoknak körültekintően és az alkotmány szellemében kell cselekedni, és hozzáteszi, hogy figyelembe kell venni a fiatal társadalmat is, amelynek joga van ahhoz, hogy újradefiniálja magát a demokratikus súlyok és ellensúlyok egészséges és megkérdőjelezhetetlen rendszerében. Az Egyesült Államokban élő karmester a jövő zálogaként a könyveket, az ecseteket, a hangszereket nevezi meg, a jó, az igaz és a szép egyetemes értékeire hivatkozik. Nyílt levelében felszólítja a venezuelai kormányt, hogy hallgassa meg a nép szavát:

„Itt az idő, hogy meghallják az embereket: elég volt.”

(Via Slipped Disc, Gustavo Dudamel)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.