Papageno Radio
- hirdetés -
Tánc A Houston Ballet hősies küzdelme a Harvey pusztítása után

A Houston Ballet hősies küzdelme a Harvey pusztítása után

A Houston Ballet az Egyesült Államok jelenlegi 5. legnagyobb balett-társulata. 1955-ben alapította Natasha Rawson és Tatjana Szemjonova, aki Matilda Ksesszinszkaja tanítványa volt. 34 táncművésszel indultak, ma 59-en vannak. A társulat folyamatos művészeti építkezéssel már az 1970-es évekre jelentős együttessé nőtte ki magát, klasszikus darabok éppúgy szerepelnek a repertoárjukon, mint a kortárs alkotók művei.

- hirdetés -

A 2017/2018-as szezont a Houston Ballet szeptember 8-án nyitotta volna a „Poetry in Motion” című programmal, melyet Kenneth McMillan Mayerling című drámai koreográfiájának premierje követett volna szeptember 21-én. Észak-Amerikában ezt a darabot korábban nem állították színpadra, a bemutatót óriási várakozás előzte meg. A próbafolyamatot azonban megszakította a Harvey hurrikán érkezése.

A Houston Ballet munkáját bemutató videó:

- hirdetés -

Az időjárási helyzet veszélyesre fordult, a társulat lemondta a „Poetry in Motion” programot, a legértékesebb jelmezeiket a Wortham Színház pincehelyiségeibe menekítették és reménykedtek benne, hogy a Mayerling premierje zökkenőmentesen megtörténhet. Azonban a Harvey tragikus pusztítást végzett Texasban, a hurrikán Houstont gyakorlatilag elárasztotta, katasztrófahelyzet alakult ki. Az együttes balett-termei is víz alá kerültek, a padló tönkrement, a Wortham Színház pedig egyelőre alkalmatlanná vált az előadások megtartására.

A reménytelennek tűnő helyzetben az együtteshez tartozó balettakadémiára járó gyerekek szülei és az együttes rajongói segítettek a művészeknek a romok eltakarításában, az együttes alapítványához rengeteg támogató adomány érkezett.

Sasha Mintz, Myles Patterson, Quinn Culhane balettnövendékek és Naazir Muhammad, a Houston Ballet táncművésze önkéntesként vesznek részt a romeltakarításban

Connor Walsh, a Houston Ballet vezető férfitáncosának Facebook posztja a háza hátsó kertjében megmentett macskakölykökről:

A színházi közösség összefogott, hogy megmentse a Houston Ballet szezonját, a MET Dance Company and Center felajánlotta a balett-termeit a társulatnak, hogy a próbák tovább folytatódhassanak, egy épségben maradt houstoni színház, a Hobby Center for Performing Arts pedig megnyitotta a kapuit az együttesnek, így új helyszínen, egy nappal a tervezett bemutató után mégis megtekintheti a közönség Kenneth McMillan ikonikus balettjét, a Mayerlinget. Bemutató szeptember 22-én. A friss hírek szerint a „Poetry in Motion” program (Balanchine Symphony in C, Christopher Wheeldon: Carousel és Stanton Welch: Powder) előadásait sikerült október 26-27-re áthelyezni, ugyancsak a Hobby Centerbe.

Connor Walsh a Mayerling próbáján, Rudolf szerepében, Kate Longley fotója

A Miami City Ballet művészei megható támogató üzenetet küldtek a Houston Ballet táncosainak a Facebook oldalukon. Akkor még nem tudhatták, hogy a következő hurrikán, az Irma, Floridát vette célba…

To Stanton, Dancers, Students, Staff, Board and everyone Houston Ballet. Our thoughts and prayers are with you. Let us know how we can help. #staysafe

Közzétette: Miami City Ballet – 2017. augusztus 28.

Források:

https://www.facebook.com/houstonballet/

https://en.wikipedia.org/wiki/Houston_Ballet

http://www.pointemagazine.com/drenched-in-drama-at-houston-ballet-2482938418.html

http://www.dancemagazine.com/hurricane-harvey-houston-dance-2479610072.html

Tatiana Semenova Papers

https://www.houstonballet.org/explore/history/

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.