Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Barátként beszélgetni a karmesterrel

Barátként beszélgetni a karmesterrel

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Boros Misi legutóbb a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny középdöntőjében tűnt fel, ahol két versenyzőt is szólistaként segített Chopin f-moll zongoraversenyében. A fiatal zongoraművészt tapasztalatairól kérdeztük.

– Hogyan kerültél kapcsolatba a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversennyel?

– Már egy éve szóba került a Filharmónia Magyarország részéről, hogy közreműködőként vehetnék részt a versenyben. Chopin f-moll zongoraversenyének II. és III. tételét játszottam egy japán és egy amerikai karmesterrel. A darabot örömmel tanultam meg erre az alkalomra.

– Te magad is egy verseny során tűntél fel. Mit gondolsz a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyről?

– Másképpen épül fel a műsor mint a Virtuózok, de természetesen mind a két esetben versenyről van szó, aminek csak egyetlen hivatalos győztese lehet.

Boros Misi és Shoji Haraguchi

– Már sok koncert van a hátad mögött, így van tapasztalatod a karmesterekről. Milyen a viszonyotok? 

– Csak jó élményeim vannak. Ami fontos, hogy komolyan és egyben barátilag lehessen beszélgetni a karmesterrel. Legtöbbször a dirigens alkalmazkodik a szólista elképzeléseihez, de az összhangnak alapvetőnek kell lennie. Nagy élmény volt a versenyen is figyelni a vetélkedő karmestereket, a mozdulataikat, roppant tanulságos volt. Akikkel már felléptem, például Vásáry Tamás, Medveczky Ádám vagy Kovács János, mind nagyon kedvesek voltak hozzám, megtiszteltetés volt velük együtt színpadra lépni.

„Fricsay Ferenc egy életre elkötelezett a hivatásom iránt”

– Volt olyan versenyző, aki továbbjutástól függetlenül, külön szimpatikus volt a számodra?

– A magyarokat személyesem is ismerem, már léptem is fel velük. A japán és az amerikai versenyzőkkel, akikkel a Chopint játszottam, nagyszerű volt együtt dolgozni, noha teljesen más zenei karakterek. Sorsolás útján kerültünk össze, de szerencsém volt, mert megtaláltuk a közös hangot mindkettőjükkel. A folytatás sem kizárt, már említették is, hogy a jövőben szívesen fellépnének velem. Nem emelnék ki senkit, az egész versenynek szurkolok, hogy minél több karmestert megismerhessen a közönség és a zenész társadalom. Azt kívánom, hogy fontos lépés legyen az életükben, hogy Magyarországon értek el szép eredményt.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X