Papageno Radio
Címlap Zenekari Akadémiát hirdet az NFZ

Zenekari Akadémiát hirdet az NFZ

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Nemzeti Filharmonikusok nem a hazai felsőoktatási rendszerben zajló hasonló irányú képzési formákkal kíván konkurálni, hanem azokat kiegészítve, azok eredményeire építve kíván modern, világszínvonalú posztgraduális képzést nyújtani, szolgálva ilyen módon a magyar zenekultúra ügyét, jelenét és jövőjét.

Az NFZ első meghirdetett zenekari zenészképző projektje, kapcsolódva a Kodály-év záróhangversenyéhez, december 11- 17. között kerül meghirdetésre Hamar Zsolt zeneigazgató vezetésével.

Még szorosabbra fűzné az együttműködést az NFZ és a Nemzeti Énekkar

A projekthét tematikája ennek megfelelően Kodály Zoltán zenekari művészetére fókuszál. (Két ének op. 5, Felszállott a páva – változatok magyar népdalra, Budavári Te Deum). A projekthétre meghívást kapott az összes magyarországi, akkreditált zenei felsőoktatási intézmény, akik hallgatókat delegáltak, hogy részt vegyenek a programban. A hallgatók Budapestről, Győrből, Szegedről, Miskolcról, Pécsről és Debrecenből érkeznek.

Kanadai karmesternőt lát vendégül a Nemzeti Filharmonikusok

Az NFZ által kínált képzési forma lehetőséget teremt a hallgatók számára, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vezető művészeinek mentoraltjaiként egyéni képzésben részesüljenek, majd egy intenzív közös munka eredményeképpen a Nemzeti Filharmonikusok hangversenyén aktív résztvevőként közreműködjenek. Emellett további fontos eleme a képzésnek, hogy a hallgatók állandó karmesteri jelenlét mellett kiscsoportos zenekari munkában vesznek részt, kamarazenei oktatásban részesülnek. A szinesztézia újszerű lehetőségeit kihasználva, a társművészetek tematikus impulzusait is beépíthetik munkájukba, így a hallgatók Sebő Ferenc, Dalos Anna előadásain, valamint a Fonó Zenekarral népzenei foglalkozáson vesznek részt.

A Nemzeti Filharmonikusok megtiszteltetésnek veszi, ha zenekari zenészképző programjával hozzájárulhat a magyar kultúra további fejlődéséhez, annak megerősítéséhez, és hosszútávon a világban való elismertségének elősegítéséhez

– vallja Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója.

A képzésnek ugyancsak eleme a próbajátékokra való felkészítés. A felkészülés próbajáték-szimuláció segítségével történik, amely előremutató értékeléssel párosulva szolgálja a hallgató szakmai fejlődését és a későbbi eredményes szereplés esélyét.

Szorosan együttműködik a Filharmónia Magyarország és a Nemzeti Filharmonikusok

A projekt szakmai része magában kívánja hordozni a magyar zenekultúra kiemelkedő óriásainak – Bartók Bélának, Kodály Zoltánnak és Dohnányi Ernőnek – szellemi örökségét, a mai magyar zenekari kultúra alapkőjének számító Ferencsik János és Simon Albert zenekarépítő, illetve zenekar-pedagógiai munkásságát, és nagymértékben épít a Nemzeti Filharmonikusok nemrég elhunyt főzeneigazgatójának, Kocsis Zoltánnak szakmai világlátására, makrokozmoszának zseniális karakterisztikájára és komplexitására.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X