Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A Davis-istállótól az utolsó veszprémi duettig

A Davis-istállótól az utolsó veszprémi duettig

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A fúziós korszak egyik legkiemelkedőbb tudású és sikerű együttesének muzsikusai is Davis „istállójából” kerültek ki. Így volt ez a Weather Report nevű együttessel is, amelyet 1971-ben a zongorista Joe Zawinul és a tenorszaxofonos Wayne Shorter együtt hozott létre. A két kiváló zenészhez csatlakozott a cseh származású tehetséges bőgős, Miroslav Vitouš és két dobos, Airto Moreira és Alphonse Mouzon.

A jazz évszázada című kötet e-book formátumban megvásárolható a következő webáruházakban:

Kobo

Nook

DiBook

A zenekar első lemeze 1971-ben jelent meg Weather Report címmel a CBS lemeztársaságnál. Stílusa szempontjából a lemez áttörést jelentett, még akkor is, ha zenei előzménye Davisnél már megtalálható volt. Az elektromos hangszerek használata, a teljesen újszerű hangzás egyértelműen a Davis által megkezdett út folytatása volt.

- hirdetés -

A zenekar egyik alapítója és vezetője a bécsi születésű billentyűs, Joe Zawinul volt. Tehetséges muzsikusként indult, azonban a második világháborút követő években Európa közepén nehezen ért el sikert egy jazzmuzsikus. Bár játszott néhány zenekarban, még lemezfelvételeken is részt vett, ambícióinak kevés volt ez a közeg. Szerencsére felfedezte, hogy az egyesült államokbeli Bostonban működő zenei főiskola, a Berklee College of Music ösztöndíjat hirdetett, így jelentkezett oda. Azonnal fölvették, és ezzel elindult zenei karrierje is 1959-ben. A dátum azért fontos, mert az események időpontjából kiderül, hogy Zawinul európai létére milyen hihetetlenül gyorsan lett elismert muzsikus a jazz őshazájában.

Még 59-ben a trombitás Maynard Ferguson együtteséhez szerződött, és számos sikeres turnéjukon vett részt. Hamarosan a kiváló énekesnő, Dinah Washington hívta meg zenekarába, itt két évet töltött. 1961-ben az ekkor már komoly nevet szerzett altszaxofonos, Cannonball Adderley zenekari társa lett. Vele igazán nagy sikereket értek el, például 1966-ban Zawinul szerzeményével, a Mercy, Mercy, Mercy című számmal nyertek Grammy-díjat. Miles Davis hamarosan felfigyelt a tehetséges zenészre és komponistára, és meghívta az együttesébe. Így lett Zawinul alkotó tagja annak a zenei közösségnek, amely új jazzstílust, a fúziós zenét indította útjára. Zawinul szinte Davis valamennyi stílusformáló lemezén közreműködött, beleértve a legfontosabbakat, az In a Silent Wayt és a Bitches Brewt. Davisnél találkozott a remek fiatal tenorszaxofonossal, Wayne Shorterrel, és ez a találkozás új fejezetet nyitott a jazz történetében.

Wayne Shorter a New York Universityn végezte zenei tanulmányait. Már egyetemistaként remek zenészekkel játszott együtt. A katonaságot követően gyorsan fölfelé kezdett ívelni jazzmuzsikusi pályafutása. Zawinulhoz hasonlóan ő is játszott Fergusonnal, majd 1959-ben a dobos-zenekarvezető Art Blakey Jazz Messengers nevű korszakos jelentőségű együtteséhez szerződött. 1964-ben Miles Davis hívta meg zenekarába, ez már a pályája egyik csúcsát jelentette. Davisszel kiváló felvételek sorát készítették, voltaképpen a Kind of Blue utáni időszak legjobb lemezeit közösen alkották. Itt újra találkozott Zawinullal, és 1971-ben megalakították a Weather Reportot. Shorter részben hard bop stílusú muzsikus volt, aki erőteljes, kemény zenét játszott. Davis fúziós törekvéseihez lágyítania kellett muzsikáján; érzelmileg telítettebben, finomabban játszott, és ezt vitte a Zawinullal közösen létrehozott zenébe is.

Egyik remek duettjüket 1976-ban játszották lemezre. A 2007-ben, a Veszprémi Fesztiválon játszottak utoljára közösen.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X