Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Ezt jó, ha tudod a Serkenj fel! vetélkedő első fordulójáról  

Ezt jó, ha tudod a Serkenj fel! vetélkedő első fordulójáról  

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kedves leendő Kodály-szakértők! A jelentkezés lezárult, kezdődhet a vetélkedőre való felkészülés! Engedjétek meg, hogy néhány tanáccsal megkönnyítsük ezt a folyamatot. Következzék pár tipp és tudnivaló a Serkenj fel!-ről általában, és a január 26-án elrajtoló első online fordulóról.

A honlapon található, illetve a kipostázott olvasnivalók elsőre soknak tűnhetnek. De szerencsére hárman vagytok rá. A vetélkedő elsősorban a csapatmunkára épít, a tanulnivaló felosztására ad lehetőséget, ezért mertünk ennyi olvasnivalót feladni nektek. A Visszatekintés részletei tényleg csak kiegészítő olvasmányok, az ismeretanyagot elmélyítő, a történések megértését tovább segítő írások.

Az online fordulók kérdései elsősorban Eősze László könyvére alapoznak,

- hirdetés -

illetve a többi kötelezőnek megadott anyagból merítenek. Olyan kérdésre tehát nem kell számítanotok, amelyre ne találnátok meg a választ e kiadványok alapján. A Visszatekintés szemelvényeinek el nem olvasása egyáltalán nem lehetetleníti el a sikeres kitöltést, elolvasása viszont megerősítést, magabiztosságot adhat.

Tudta, hogy Bartók és Kodály gyergyói gyűjtéseihez köthető a pentatónia felfedezése a magyar népzenében?

Ami a zenéket illeti, a Médiaklikken található lista – belátjuk – nem rövid. A fordulók azonban igyekeznek zeneileg is követni az előre felvázolt tematikát, ez praktikusan annyit jelent, hogy nem szükséges az összes zenét ismernetek jövő péntekre. Érdemes tehát követni a Serkenj fel! Facebook-oldalát, ahol minden fordulóhoz kihirdetjük majd, melyik zenéket érdemes felismerni. Térjünk is rá a jövő pénteken kezdődő és vasárnap éjszakáig elérhető első fordulóra! Ennek a tesztnek a címe:

„Kodály szülővárosa, gyermek- és ifjúkora, tanulmányai”.

Az olvasnivalókban lapozgatva egyértelmű lesz, mely oldalak tartozhatnak ide, ezekre az oldalakra fókuszáljatok most. Post-it, PDF-sorkihúzó, ceruza – csak néhány tipp, hogyan találjátok majd meg gyorsan a szükséges infókat, amikor kell. Hiszen miért is ne lapozhatnátok bele az olvasnivalókba a teszt kitöltése közben?! A forduló teljesítésére 60 percetek lesz majd. Ez alatt az egy óra alatt szabadon ugrálhattok majd a feladatsorok között oda és vissza, így ha nem tudtok valamit, nem muszáj addig időznetek egy kérdésnél, míg eszetekbe nem jut a válasz.

Kibővült a Kodályról valaha készült legszemélyesebb kötet

De vigyázzatok: ha egyszer elindult az óra, nincs lehetőség újraindítani, félbeszakítani a teszt kitöltését. 60 perc – úgy bántok vele, ahogy szeretnétek, de ne feledjétek: a kiértékelésnél a gyorsaság is pontokat ér. Az első fordulóhoz egészen kevés zene tartozik. Ha ránk hallgattok, akkor

a Meditáció, az Adagio és az Ave Maria dallamival kezditek az ismerkedést.

A későbbi fordulókban aztán egyre több zenét kell majd megismernetek, így érdemes előre is hallgatni belőlük. A fordulókkal kapcsolatos tudnivalókat ezentúl mindig pénteken tesszük közzé. Ha tehát péntek, akkor két oldalt is érdemes csekkolni, hiszen a Facebookon jönnek az új információk, a honlapon pedig természetesen indul a verseny!

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X