Papageno Radio
Címlap Hamarosan lejár az állami zenei ösztöndíjak jelentkezési határideje

Hamarosan lejár az állami zenei ösztöndíjak jelentkezési határideje

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A klasszikus és jazz-zenével foglalkozó fiatalok számára kiírt, 12 hónapra szóló Fischer Annie-, Lakatos Ablakos Dezső- és Kodály Zoltán-ösztöndíjak fellépési lehetőségeket és anyagi támogatást jelentenek.

A pályázatok beérkezési határideje: 2018. február 5.

Az eredményhirdetés 2018. április 4-én, ünnepélyes keretek között lesz a Zeneakadémián

Az ösztöndíjak a fellépések mellett rendszeres pénzbeli támogatást jelentene, ennek összege szeptembertől a jelenlegi duplájára, 200.000 forintra nő. Az ösztöndíj időtartama tizenkét hónap.

A fiatalok három ösztöndíj-kategóriában pályázhatnak.

Kállai Ernő fotó: Raffay Zsófia

A háromszoros Kossuth-díjas magyar zongoraművésznő nevét viselő Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíj a hangszeres és énekes szólisták részére biztosít lehetőséget szakmai pályafutások elindításához. A támogatásban a korábban olyan művészek részesültek, mint például Kállai Ernő, aki a világ legjelentősebb színpadain csillogtathatta meg tehetségét. Az idei esztendőben összesen kilenc zenész részesülhet a Fischer Annie-ösztöndíjban.

A jazzelőadók a Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjra pályázhatnak. A jelentkezőknek le kell adniuk repertoárjuk listáját (amely akár saját szerzeményeket is tartalmazhat), részletes munkatervüket, két elismert tanár vagy művész ajánlását, illetve hangzóanyagot, mely alapján három jazz-zenésznek vagy -formációnak ítélik meg az elismerést. A Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjasok között is számos rendkívüli tehetséggel megáldott művésszel
találkozhatunk: 2011-ben Fábián Juli érdemelte ki ezt elismerést.

A Kodály Zoltán-ösztöndíjra zeneszerzők, zenetudósok és zenekritikusok pályázhatnak, közülük hatan részesülhetnek támogatásban.

Fischer Annie-, Kodály Zoltán- és Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjak

A beérkezett pályázatokat minden esetben rangos szakmai kuratórium bírálja el és ítéli
oda a legtehetségesebb fiataloknak. A Fischer Annie-ösztöndíj kuratóriumának tagja többek között Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Fekete Gyula, a
Magyar Zeneművészeti Társaság elnöke és Szamosi Szabolcs orgonaművész, a
Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója. A Kodály-ösztöndíjról döntő bizottságban foglal helyet Richter Pál, az MTA Zenetudományi Intézet igazgatója és Hollós Máté, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke. A Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjpályázat bírálói Bágyi Balázs (dobos, zeneszerző, zenetanár, a Magyar Jazz Szövetség elnöke) és Kollmann Gábor (szaxofonművész, zeneszerző, zenetanár, a Magyar Jazz Szövetség vezetőségi tagja) és Márkus Tibor (zongoraművész, zeneszerző, zenetanár) is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által, fiatal tehetségek számára meghirdetett állami zenei ösztöndíjak szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.

Az ösztöndíjakról részletes információ itt olvasható

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X