Papageno Radio
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál A pikolótól a szubkontrabasszus-fuvoláig

A pikolótól a szubkontrabasszus-fuvoláig

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A 14 Berlini Fuvolista a klasszikus zenei élet egyik legkülönlegesebb zenekara. 1996 novemberében alakult meg az együttes, azóta olyan helyeken koncerteztek, mint a Berlini és a Kölni Filharmónia, és olyan fesztiválokon vettek részt, mint a bonni Beethovenfest, a Mecklenburg-Előpomerániai Fesztivál, a Schleswig-Holstein-i Zenei Fesztivál, ahol 2015-ben négyszer is felléptek, vagy a Kissinger Sommer. A formáció április 10-én érkezik a pesti Vigadóba.

A fal leomlása után, Andreas Blaunak, a Berlini Filharmonikusok szólistájának az az ötlete támadt, hogy kelet- és nyugat-német fuvolistákból létrehozzon egy egyedülálló formációt: a szimfonikus zenekarokban általában használt fuvolák, a piccolo, a normál, az alt- és a basszusfuvolákat kiegészítsék mélybasszus hangszerek, és így létrejöjjön egy meglepő, új hangzás, és a szimfonikus műveket teljes komplexitásukban adhassák elő.

Andreas Blau meghívta a különböző berlini zenekarok fuvolistáit az első próbára, és mindenki azonnal komoly érdeklődést mutatott. Ez a közös muzsikálás és intenzív munka annak ellenére is működött, hogy a különböző német fuvolaiskolákból más-más tradíciót vittek a zenészek.

Az együttes demokratikusan működik, az egyes művek interpretációját közösen készítik el. 14 fuvolistára meglehetősen kevés eredeti darabot írtak, így a rendkívül gazdag zeneirodalomból tudnak válogatni, az átiratkészítés pedig a jóval korábbi századokban is működött.

Még több információ a BTF-ről.

Az átiratok készítői sokféle stílusból és korszakból válogattak.

A kortárs zeneszerzők felfedezték maguknak ezt az egyáltalán nem megszokott, igen sokszínű hangzást, és kifejezetten a 14 Berlini Fuvolista számára írtak kompozíciókat. Eddig hat lemezük jelent meg.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X