Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Da capo, avagy ez történt a héten

Da capo, avagy ez történt a héten

2018 kilencedik hetében márciusba fordult február, de a télből még nem lett tavasz. Várdai Istvánnak új lemeze jelent meg, és kihirdették az Armel Opera Festival idei programját. Elhunyt egy kiváló karmester, és meglepő ítélet született egy életkori diszkriminációt illető perben. Kishírek összefoglalója – nem csupán a nagyvilágból.

- hirdetés -

A Singing Cello után Várdai István és Julien Quentin újabb közös Hungaroton-lemezének a tánc a témája, melyen a 19–20. század csellóirodalmának legnépszerűbb alkotásai szólalnak meg  a korábban Jaqueline du Pré és Lynn Harrell által is használt legendás ‘1673 Strad’ nevű Stradivari csellón.

Új albummal jelentkezik Várdai István

- hirdetés -

Idén az Armel Opera Festivalon a  két magyar opera előadása is versenyez. Eötvös Péter Lady Sarashinája Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem produkciója, rendezője és díszlettervezője Almási-Tóth András, a Pannon Filharmonikusokat Vajda Gergely vezényli, aki zeneszerzői minőségében is részt vesz az idei eseménysorozatban. Déry Tibor művéből készült operáját, Az óriáscsecsemőt a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház bábos produkciójában, Novák János rendezésében láthatják a fesztivál nézői. A komponista maga dirigálja a darabot. A versenyszerepek nyertesei Ecuadorba utaznak, a cuencai Carlos Cueva Tamariz Színházban Alföldi Róbert rendezi a Don Giovannit.

Eötvös Péter és Vajda Gergely operáival érkezik az Armel Fesztivál

És mi történt eközben határainkon túl?

Elhunyt egy kiváló karmester. Jesús López Cobos korábban a berlini Deutsche Oper, az Orquesta Nacional de España, a Cincinnati Szimfonikus Zenekar és a madridi Teatro Real zenei igazgatója is volt.

Elhunyt Jesús López Cobos karmester

40 millió dollárért eladták a Westminster Choir College-ot, de a kínai befektetők biztosítottak mindenkit arról, hogy Princetonban minden marad a régiben.

Kínai acélvállalaté lett a nagy múltú amerikai zeneakadémia

A csökkenő állami támogatás miatt költözik 2020-ban kevesebb munkatárssal kisebb épületbe a francia nyelvű adó, a Radio-Canada. A zenei könyvtár legritkább kéziratairól egy az országos könyvtárral és levéltárral tárgyalnak, de a lemezgyűjtemény a digitalizálás után veszélybe került.

Bezúzzák kanadai közrádió zenei könyvtárát?

John Wetherill beadványában 17 oldalon keresztül sorolta, mi minden történt vele: arra kérték arra, hogy adja át a posztot egy fiatalabb kollégájának, ő pedig a második fagottos székébe üljön át, egy alkalommal pedig előzetes jelzés nélkül kellett volna szólót játszani. Az életkori diszkriminációra hivatkozó fagottos anyagi kompenzációt akart a zenekartól kiesett fizetésért és a mentális problémákért, illetve a perköltségek megtérítését.

Mégsem az életkora miatt alkalmatlan a 63 éves fagottos?

 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!