Papageno Radio
Címlap Messiás másképp a Kórusünnepen

Messiás másképp a Kórusünnepen

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Monumentális előadói gárda, monumentális hangszerelés. A romantikus brit előadói gyakorlat felélesztésével, a csaknem 400 fős Nemzetközi Fesztiválkórus közreműködésével csendül fel az oratórium-irodalom egyik legnépszerűbb alkotása egymás utáni két estén is a Müpában, május 20-21-én.

Az est szólistái:

  • Szemere Zita – szoprán
  • Schöck Atala – alt
  • Megyesi Zoltán – tenor
  • Cser Krisztián – basszus

Az Énekel az ország sorozatot harminc évvel ezelőtt alapította Hollerung Gábor azzal a céllal, hogy az ország minden tájáról érkező énekesek közösen adják elő a zeneirodalom monumentális alkotásait.

Az idei hangversenyeken Händel Messiás című oratóriumának egy Magyarországon eddig soha nem hallott verziója hangzik el, amely átmenetet képez az évszázados, monumentális előadó-gárdát igénylő tradíció és a hetvenes évektől alkalmazott autentikus előadásmód között. A Sir Eugène Goossens nevéhez fűződő hangszerelés mai fogalmaink szerint még mindig nagy szimfonikus zenekart és kórust igényel. Két hárfa, hatalmas ütőspark, óriási rezeskar – ezek teszik a mai fogalmaink szerint igazán ünnepélyessé és nagyszabásúvá Händel csodálatos művét.

Az évente megrendezett összkari koncertet egy féléves felkészülési időszak előzi meg, amelynek záróakkordja egy háromnapos kórustábor. A tábornak évente más és más vidéki város ad helyet, ez tulajdonképpen egy intenzív próbafolyamat, ahol a kórusok és az egyéni jelentkezők Hollerung Gábor irányítása alatt együtt begyakorolják az előzőleg megtanult műveket.

Az esemény az idén nemzetközivé bővült, így a közel ezer résztvevő két hangversenyen is színpadra áll. A koncertek közreműködője a Budafoki Dohnányi Zenekar, karmestere pedig Hollerung Gábor, aki már világszerte ismert a különféle kultúrájú és nemzetiségű kórusok részvételével megrendezett koncertek betanításában és kivitelezésében.

Promóció

X
X