Nemzetközi zeneszerzőverseny első díját nyerte Bernáth Ferenc gitárművész

Bernát Ferenc

Bernáth Ferenc Édesanyám című lírai szerzeményével nyert az I. CompoGuitar ukrajnai nemzetközi zeneszerzőversenyen.

Bernáth Ferenc elmondása szerit elsősorban eladóművésznek tartja magát. Főként népdalokat dolgoz fel a magyar és ukrán mellett portugál és spanyol dalokat ültet át klasszikus gitárra. A tavaszi szél vizet áraszt című népdalból egy szimfonikus zenekarra írt gitárverseny is született, ami a Magyar Versenymű Gitárra és Szimfonikus Zenekarra címet kapta.

Ukrán győzelem a 2. Budapesti Nemzetközi Gitárversenyen

A nemzetközi versenyre az ukránok nemzeti jelképének tartott Édesanyám című lírikus, balladaszerű dal átdolgozásával jelentkezett. A versenyre Görögországból, Kanadából, és Európa több országából is érkeztek művek, amelyeket egy nemzetközi zsűri bírált el.

Bernáth Ferenc 2012-től a Vienna Konservatorium Budapest Zeneművészeti Tanárképző Főiskola gitártanára. 2008-2017 között növendékei 55 dobogós helyezést értek el nemzetközi és magyarországi gitárversenyeken, zenei fesztiválokon. 2014-ben koncertsorozatot indított „Gitárestek a Rátkaiban” címmel, amelynek köszönhetően a budapesti Rátkai Márton Művészklubban számos fiatal gitáros kap bemutatkozási lehetőséget. 2014-től a “Velencei gitáros napok” nemzetközi gitárfesztivál alapítója és művészeti vezetője, ahol mesterkurzusokat és koncerteket tart és koncert bemutatkozási lehetőséget ad fiatal gitárosok számára. 2015-től a világ legnagyobb gitárzenekara, a Palladio Orchestra alapító tagja és zenekarvezetője.

(Via MTI)