Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Donato Renzetti: „A zenén keresztül megértjük egymást”

Donato Renzetti: „A zenén keresztül megértjük egymást”

A zenében az a legszebb, hogy összeköti az embereket, a népeket – hangsúlyozta Donato Renzetti világhírű karmester, aki április 21-én az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral ad közös koncertet a pécsi Kodály Központban.

- hirdetés -

Az olasz dirigens többször járt már hazánkban és mindig úgy érezte, hogy harmóniában van a magyar zenével. Kedveli, hogy a magyar művészek rengeteget dolgoznak, mégis alázatosak maradnak, nem viselkednek nagyképűen vagy kihívóan. A székesfehérvári zenekarral korábban még nem dolgozott együtt, de úgy véli,

a zenén keresztül megértik egymást, még ha nem is egy nyelvet beszélnek.

Dubóczky Gergely lett az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezető karmestere

- hirdetés -

Donato Renzetti már ötéves korában karmester szeretett volna lenni, de zenével foglalkozó édesapját csak 13 évesen győzte meg. Eleinte a ütőhangszerek vonzották, később hegedülni tanult. Renzetti karrierje első komolyabb sikereit a milánói Scalának köszönheti, ahol később

95 különféle operát dirigált.

Koncert- és operakarmesterként egyaránt népszerű, számos díjat nyert olaszországi és nemzetközi versenyeken is. Legendás zenekarokat és szólistákat vezényelt a legpatinásabb hangversenytermekben és operaházakban, beleértve a New York-i Metropolitant, a Buenos Aires-i Teatro Colónt, a Carnegie Hallt, a Veronai Arénát és a chicagói Lyric Operát is. Hangfelvételei közül a Mozart- és Csajkovszkij-interpretációk aratták a legnagyobb sikert.

Ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója hangsúlyozta, hogy az elmúlt években keményen dolgoztak a szakmai fejlődésükért, ennek a törekvésnek kétségtelenül csúcspontja lesz a szombati fellépés. A helyszínválasztást azzal indokolta, hogy szerették volna megmutatni törzsközönségüknek, eddig megszerzett tudásuk hogyan szól egy 21. századi, megfelelő akusztikájú teremben – hiszen a Kodály Központban van hazánk legmodernebb koncertterme. A műsor az Olasz maestro címet viseli, a koncerten Rossini Tell Vilmosának nyitánya, Bartók Táncszvitje, valamint Respighi Három Bachkorálja és a Róma fenyői csendülnek majd fel.

A viághírű karnagyot Ács János segítségével nyerték meg a közös koncertre. A próbákon megbizonyosodhattak arról, hogy Donato Renzetti nagy felkészültségű, rendkívül barátságos, magával ragadó művész, aki a lehető legtöbbet fogja kihozni a zenekarból.

(via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!