Papageno Radio
Intermezzo Donato Renzetti: „A zenén keresztül megértjük egymást”

Donato Renzetti: „A zenén keresztül megértjük egymást”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A zenében az a legszebb, hogy összeköti az embereket, a népeket – hangsúlyozta Donato Renzetti világhírű karmester, aki április 21-én az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral ad közös koncertet a pécsi Kodály Központban.

Az olasz dirigens többször járt már hazánkban és mindig úgy érezte, hogy harmóniában van a magyar zenével. Kedveli, hogy a magyar művészek rengeteget dolgoznak, mégis alázatosak maradnak, nem viselkednek nagyképűen vagy kihívóan. A székesfehérvári zenekarral korábban még nem dolgozott együtt, de úgy véli,

a zenén keresztül megértik egymást, még ha nem is egy nyelvet beszélnek.

Dubóczky Gergely lett az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezető karmestere

Donato Renzetti már ötéves korában karmester szeretett volna lenni, de zenével foglalkozó édesapját csak 13 évesen győzte meg. Eleinte a ütőhangszerek vonzották, később hegedülni tanult. Renzetti karrierje első komolyabb sikereit a milánói Scalának köszönheti, ahol később

95 különféle operát dirigált.

Koncert- és operakarmesterként egyaránt népszerű, számos díjat nyert olaszországi és nemzetközi versenyeken is. Legendás zenekarokat és szólistákat vezényelt a legpatinásabb hangversenytermekben és operaházakban, beleértve a New York-i Metropolitant, a Buenos Aires-i Teatro Colónt, a Carnegie Hallt, a Veronai Arénát és a chicagói Lyric Operát is. Hangfelvételei közül a Mozart- és Csajkovszkij-interpretációk aratták a legnagyobb sikert.

Ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója hangsúlyozta, hogy az elmúlt években keményen dolgoztak a szakmai fejlődésükért, ennek a törekvésnek kétségtelenül csúcspontja lesz a szombati fellépés. A helyszínválasztást azzal indokolta, hogy szerették volna megmutatni törzsközönségüknek, eddig megszerzett tudásuk hogyan szól egy 21. századi, megfelelő akusztikájú teremben – hiszen a Kodály Központban van hazánk legmodernebb koncertterme. A műsor az Olasz maestro címet viseli, a koncerten Rossini Tell Vilmosának nyitánya, Bartók Táncszvitje, valamint Respighi Három Bachkorálja és a Róma fenyői csendülnek majd fel.

A viághírű karnagyot Ács János segítségével nyerték meg a közös koncertre. A próbákon megbizonyosodhattak arról, hogy Donato Renzetti nagy felkészültségű, rendkívül barátságos, magával ragadó művész, aki a lehető legtöbbet fogja kihozni a zenekarból.

(via MTI)

Promóció

Stream és színház

X
X