Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Itt Beethoventől és Schuberttől is elmegy az ember kedve

Itt Beethoventől és Schuberttől is elmegy az ember kedve

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ön egy bécsi kiruccanást tervező Beethoven- és Schubert-rajongó? Akkor ezekre az emlékhelyekre csak akkor menjen, ha 19 év alatti, vagy a hónap első vasárnapja van, különben fölöslegesen dob ki 8-10 eurót!

Ennyi ugyanis teljes és kedvezményes áron a Pasqualati-házba és a Schubert szülőházába szóló belépő, 19 év alattiaknak és a hónap első vasárnapján ingyenes a látogatás. Cserébe viszont azon kívül, hogy elmondhatjuk, ott jártunk, ahol kedvenceink éltek, semmi többet nem kapunk. A múzeumokat illető 21. századi mércével tekintve semmiképp. Egy kicsi és egy még kisebb lakás Bécs bel- és nem annyira belvárosában, ahol szinte kizárólag lexikális adatokkal bombáznak bennünket, és gyakorlatilag minden csak a szemnek szól. (Rendben, elfogadom, a negyedik emeleti Beethoven Múzeum a comb- és a fenékizmoknak is.)

Beethoven nyomában Bécsben

- hirdetés -

A belvárosi (Mölker Bastei 8.) ház oldalán emléktábla hirdeti, itt élt Beethoven. Összesen körülbelül nyolc évet, 1804 és 1808, illetve 1810 és 1814 között, a Johann Baptist Freiherr von Pasqualati tulajdonában álló ingatlanban. Az első nagyobb szabású darab, amit biztosan e falak közt írt, a Fidelio volt, eredetileg Leonora címmel. Az V. és a VI. szimfónia itt nyerte el végleges formáját, a Für Elise e falak közt született, csakúgy, mint az op. 95 vonósnégyes, az op. 97 zongoratrió, a VII. és a VIII. szimfónia, továbbá az op. 96 hegedűszonáta.

Ki volt a titokzatos Elise?

A negyedik emeleti lakásból Beethoven az egykori josephstadti fákra láthatott, a mai látogató néhány lombon túl az egyetem épületét pillantja meg. Fogalmunk sincs, milyen volt a berendezés, mert bútorok nincsenek. A fal egy apró részletéből tudunk arra következtetni, milyenek lehetnek az eredeti színek és minték, a többit fehérre meszelték. A falakon képek a korabeli zenei és társasági élet prominenseiről, a Leonore eredeti és átdolgozás utáni bemutatójához köthető személyekről és magáról a színházi eseményről, a tárlókban facsimilék. Szinte minden képhez tartozik akkurátusan összeállított, ki kicsoda és mi micsoda jellegű, tartalmas és érdekes adathalmaz angol és német nyelven. Szerencsére elég pici a lakás, hogy ezek épp csak elérik a látogató szaturációs szintjét.

Van még egy só- és bors-, illetve egy cukortartó a zeneszerző hagyatékából, valamint az az arclenyomat, amit 1811-1812-ban vettek Franz Klein szobrához. (Mint kiderül az egyik magyarázatból, Beethoven rettenetesen szenvedett eközben, az orrlyukába csöveket tettek, hogy levegőt kapjon, és azt hitte, megfullad.) És kapunk még a pénzünkért némi zenehallgatási lehetőséget az interaktivitás és az élményszerű tanulás jegyében. Mint megtudjuk, 1791-ben nyerte el a lakás a mai formáját. Az akkori múzeumi kívánalmaknak meg is felelne az emlékhely.

Ha a Beethovennek szentelt Pasqualati-ház elvette a kedvünket – és mi még csak felnőttek vagyunk, el lehet képzelni egy egészen másféle ingerküszöbű zenerajongó kisiskolást vagy kamaszt -, Schubert szülőházának kettő plusz három szobája után akár a “nettó lehúzás” szófordulat is elhagyhatja a szánkat.

A mai 9. kerület akkor még falunak számított, mindössze 86 házból állt, háromezren lakták. A Nußdorfer Straße 54. alatti házban 16 lakás volt, körülbelül hetvenen éltek itt. A földszinten tanított Schubert apuka, akinek a zongoráját egyébként kiállították. Az egyemeletes ház kapuján belépve bájos udvar fogad bennünket, szépen elrendezett széksorokkal, ugyanis nyaranta koncerteket szerveznek itt. Hangulatos, szó se róla.

Ellentétben a múzeummal, amelyet két lakásból alakítottak ki. Az egyik az, amelynek konyhájában Franz Schubert a család 12. gyermekeként 1797. január 31-én megszületett, és ahol élete első négy és fél évét töltötte. Ebből a lakásból a konyhát láthatjuk, a kemenceszerű tűzhely maradványait, majd átmehetünk a szomszédba, hogy mindenféle Schubert-portrékat és más litográfiákat, facsimiléket nézegessünk, illetve meghatódjunk a szemüvegét és gitárját látva. És ezzel be is fejeztük. Ha sok időt szánunk rá, 25 perc alatt magunkba szívhatjuk az élményt. A Wien Museum honlapjának pedig ne higgyenek, ha a zeneszerzői oeuvre legszebb darabjait szeretnék meghallgatni, maradjanak inkább otthon, tegyenek fel/be egy lemezt, indítsanak el egy letöltött vagy on demand hangfájlt.

Itt halt meg Schubert

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X