Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kaposfest Bolyki György: „Egy hiba csak egyszer fér bele”

Bolyki György: „Egy hiba csak egyszer fér bele”

Szerteágazó szálakon alakul a Kaposfest története és sorsa, idén a koncertek mellett Gospel- és klasszikus zenei kurzus is zajlik. A fesztiválon közel negyvenen dolgoznak, a város vállalkozói is egyre aktívabban vesznek részt a szervezésben. De mi motiválja az eseménysorozatot a szervezők részéről?

- hirdetés -

Az idei évben két újdonság is jelen van a repertoárban, a tehetséggondozás a Kamara Akadémia Egyesület együttműködésével, és a három koncertes művészportré, melynek keretében Ránki Dezső három különböző felállásban lép színpadra, többek között szólóban is, ami valóban szokatlan a fesztivál történetében.

„A reggel ott indul, ahol a feladat

- hirdetés -

– kezdi a beszélgetést Bolyki György a Gard’Ann cukrászda teraszán, ahol a Kaposfest libamájas macaronját is készítik. Több fontos helyszín is van persze a városban, ami hozzájárul a Kaposfest-élményhez, kávézók, éttermek és persze a hotelek, amelyek közül van, amit öt évre előre kibérel egy Kaposfest-rajongó baráti kör, akik úgy érkeznek meg minden évben, hogy saját séfjükkel előre egyeztetve készül minden nap ételsor. A közönség mintegy fele bérletes, a bérletet egy évvel előre rendelik meg anélkül, hogy tudnák, ki lép fel és mit fog játszani.

Olyan bizalmat szavaznak nekünk, ami példátlan a klasszikus zenei rendezvényeken. Ez óriási megtiszteltetés számunkra, igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy megszolgáljuk ezt a bizalmat

– mondja Bolyki György, aki büszkén fűzi hozzá, hogy minden évben nő a bérletesek száma. Évről-évre készülnek párnák a diákoknak, és a fesztivál végére mindegyik gazdára is lel. Ezekkel a párnákkal egy jegy áráért az összes koncertre beülhetnek a fiatalok. Az egyetemistáknak évek óta túlélőprogramot is hirdetnek.

Tavaly azt mondtuk, hogy keressük azokat az egyetemistákat, akik még sohasem voltak klasszikus zenei koncerten, és aki túléli, kap egy pizzát. Nekünk annál jobb, minél kevésbé szeretik a komolyzenét a jelentkezők. A zöme később azt mondta, ha tudta volna, hogy ez ilyen, már rég járna koncertekre. Van egy ilyen feladatunk is, amit fontosnak érzünk.

A Kaposfest egyszerre veszi fel a harcot és békül ki a média viszontagságaival. Először is itt a hangrögzítés kérdése. Mivel a kötetlen és családias fesztivál nyakát az élő közvetítés túlságosan szorítaná, letettek róla, a Bartók Rádió munkatársai azonban rögzítik a koncerteket, melyek később kerülnek adásba. A felvételek lemezen való kiadása nagy kérdés, hisz a lemezeladás, akárhogy is nézzük, nem most éli a fénykorát. De talán most, hogy a fesztivál jubilálni fog, a közönség reménykedhet egy válogatás-kiadásban. Tudatos koncepció, hogy a Kaposfest saját hírszerkesztősége felel a koncertajánlókért, műsorismertetőkért, és a fellépő zenészek bemutatásáért, hiszen a cél, hogy a közönség igényeinek megfelelő, legmagasabb színvonalú kiadvány legyen a fesztivál saját lapjaként megjelenő Kaposfest Times minden száma.

A Kaposfest megtanít kiszakadni a hétköznapok rutinjából

A lapban a zene mellet megjelennek a társművészetek is, például a „fesztivál költő” Lackfi János versei, és ma élő kortárs irodalmárok novellái. A fesztivál ideje alatt reggelente frissen nyomtatott újságokat vehet kézbe az olvasó, a fesztivál előtt és után pedig online olvashatja a lapot, mely az előző fesztivál utó-, és a következő fesztivál előéletéről szól. Bolyki György a lapban maga szemlézi a programokat, mint ahogy minden egyes koncert elején a bejáratnál ő üdvözli a vendégeket, miközben először a jegyekkel és bérletekkel érkezőket invitálja a terembe, majd a párnásokat. A legfontosabbnak tartja, hogy személyes jelenlétével, és azzal, hogy bármiben rendelkezésre áll, segítsen a nézőknek, megtisztelje a fesztivál közönségét, hangsúlyozva a szemtől szembeni kommunikáció pótolhatatlanságát az okostelefonok világában.

Útravaló a Kaposfestről

A fesztiváligazgató szerint a színvonal megtartása mellett a Kaposfest számára az egyetlen előrelépés az lehet, hogy egy évre előre az összes hely elkel bérletként.

Itt lehet előre lépni, más tekintetben nem tudunk, és nem szeretném azt a látszatot kelteni, mintha tudnánk jobb koncerteket szervezni, jobb zenészeket meghívni.

Ez az állandóság valóban a fesztivál profiljához tartozik, mégis, a fellépők nevei és kísérő programok között mindig vannak meglepetések.

A Kaposfest-közösség fele nem kaposvári. Ők egy hétre ideköltöznek, fontos, hogy a koncerteken kívül is jól érezzék magukat, ezért sok kiegészítő programot szervezünk nekik, melyek a koncertekhez kapcsolódnak, de mégsem zene. Például Segal Viktor fesztivál-séf hol Bartók kapcsán főz, hol pedig Rossini vagy Beethoven kedvenceit készíti el. Az estéknek a Kapos Hotelben is varázsa van, ahol a közönség és a fellépők együtt mulatnak, ifjabb Sárközy Lajos és zenekara fergeteges cigányzenei kíséretével.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!