Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kaposfest Útravaló a Kaposfestről

Útravaló a Kaposfestről

Ma van a fesztivál utolsó napja, amely számomra Schuberttel indult, hiszen úton Kaposvárra Mácsai János előadását hallgattam Gibbs kötetének magyar fordításáról, és úgy tűnik, hogy Schuberttel is ér véget. Az Eleven kultúrkávézó teraszán ülök, és a tegnapi koncertről olvasok a Kaposfest Timesban.

- hirdetés -

Ránki Dezső, az Apollon Quartet és Devich Benedek Bach-koncertjéhez a fesztivál kurzusainak növendékei is csatlakoztak. A türelem és barátság, ami Ránki tekintetéből áradt, ahogy bíztatta a legkisebb korosztályt, akiknek, ahogy az a Kaposfest Times kritikájából is kiderül, túl nagy falatnak bizonyult a koncert, sokat elárul a művész zene iránti alázatáról.

Van 5+1 tippünk a Kaposfest utánra

- hirdetés -

A Kaposfestnek a gyökerek megtartására való igyekezet mellett feladata az új hajtások fokozatos és óvatos kibontása is. Az idei év egyik legfontosabb újdonsága Ránki Dezső koncerttriója, aminek keretében különböző zenei profiljait mutatja be a közönségnek. A koncert a fesztivál történetében az első önálló szólóest. Ugyan az augusztus 16-i délelőtt már messze szállt, hisz rengeteg művészt és darabot hallottam azóta, a Ránki–Klukon négykezes továbbra is meghatározza az itt eltöltött időt.

Világsztárok teszik emlékezetessé a Kaposfestet – Galéria a fesztivál első napjairól

A házaspár alázatos, érzékeny és emberséges jelenléte az egyik legfontosabb ajándék, amit a közönség hazavihet magával. Kevés olyan művészt ismerek, aki valóban őszintén szolgálja a zeneszerzők hangjait, történeteit, és magát háttérbe szorítva, szerényen bontja ki a darabok mögött meglapuló gondolatokat és érzéseket. Bizton állíthatom, hogy az utolsó napon sem fogunk csalódni, ahol Haydn és Schubert B-dúr szonátái hangzanak majd el Ránki előadásában.

Sok gondolatot viszek haza, rejtélyeket, amelyek megbújnak a művészek gondolatvilágában, Frankl Péter játékosságában, Fejérvári Zoltán rugalmasságában, vagy Várdai István teherbírásában. György Péter gondolata jutott az eszembe, aki szerint nem is a válaszadás a fontos, hanem a jó kérdések megfogalmazása. Nos, ha még a kérdések alakulóban is vannak, ami a Kaposfestet illeti, a feladat már megfogalmazódott, és talán ezt nem csak én érzem így.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!