Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Az Operaház történetének legnagyobb tengeren túli bemutatkozására készül

Az Operaház történetének legnagyobb tengeren túli bemutatkozására készül

A Magyar Állami Operaház 134 éves történetének legnagyobb tengeren túli bemutatkozására készül idén ősszel New York egyik patinás művészeti központjában, a Lincoln Center részét képező David H. Koch Theaterben. A vendégszerepelés több mint egy évig tartó előkészítését követően, a tavasz folyamán elkezdődött az együttesek és a produkciók népszerűsítése, és elindult a jegyértékesítés is.

A cikk eredetileg az Opera Magazinban jelent meg.

- hirdetés -

A vendégjáték ötlete 2016-ban vetődött fel először, mikor az Opera művészei meghívást kaptak a New York-i ENSZ-székházba, hogy ünnepi műsort mutassanak be az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából. A Koch Színházat egy esetleges balettfellépés lehetséges helyszínként az eseményre kiutazó és New Yorkot táncosként is jól ismerő Solymosi Tamás balettigazgató javasolta Ókovács Szilveszter főigazgatónak, mivel a metropolisz egyik kiemelkedő táncegyüttese, a New York City Ballet is itt mutatja be produkcióit. Miután a színház részéről igény mutatkozott operaelőadások befogadására is, megkezdődött a turné előkészítésének és finanszírozásának szervezése.

2017 májusában Magyarország Kormánya 1319/2017. (VI. 8.) számú határozatában döntött arról, hogy 2017-ben és 2018-ban évenként 1,6 milliárd forinttal támogatja az Opera bel- és külföldi turnéit az Andrássy úti dalszínház korszerűsítésének ideje alatt, ami többek közt a külhoni Kárpát-Haza OperaTúra és a 2018-ban megvalósuló belföldi Operát az Operából! előadássorozatok mellett biztosította a New York-i OperaTúra forrásait is.

- hirdetés -

Az őszi kiutazás népszerűsítése már tavasszal elkezdődött New Yorkban: március 14-én a magyar főkonzulátuson, a házigazda dr. Kumin Ferenc jelenlétében mutatta be az Opera vezetősége az együttest és a produkciókat a szaksajtó képviselőinek. Csaknem egy hónappal ezután, április 16-án elindult a jegyértékesítés is a Koch Színházban és online felületein, az épületben pedig megjelentek az előadásokat promotáló, az Opera által tervezett szóróanyagok. Ezzel párhuzamosan készült el az Opera saját turnéoldala is, ahol a New York-i fellépések mellett a budapesti együttes további, a 2018-19-es évad folyamán létrejövő vendégszereplései is nyomon követhetők angol és magyar nyelven.

Nyáron sem tart pihenőt az Operaház társulata

Az esemény alkalmából május 3-án a dalszínház ismét a magyar főkonzulátus vendége lehetett, ahol ezúttal Solymosi Tamás balettigazgató képviselte az intézményt és a turné kapcsán tartott előadása komoly érdeklődést váltott ki a fogadás meghívottjai körében. Ugyancsak május folyamán az Opera meghívására több rangos amerikai és más nemzetközi médium, többek közt a The New York Times, az Opera News USA, az Opéra, az Opernglas és a Pointe újságírói is Budapestre érkeztek, hogy az Erkel Színházban látható operabemutatók és balettelőadások alkalmával személyesen is meggyőződhessenek az itt zajló munkáról, illetve lehetőségük nyíljon találkozni azokkal a művészekkel, akik az Egyesült Államokban is fellépnek majd. Az újságírók az Opera vezetőit is személyesen megismerhették, és alkalmuk nyílt az Operaházban és az Eiffel Műhelyházban zajló kivitelezési munkálatokba is betekinteni.

Hogy a turnén mindenki jól érezze magát – bemutatkozik az Opera művészeti titkársága

A meghívott sajtómunkatársak körében – a diplomatikus reakciók ellenére is – az az általános vélemény volt tapasztalható, hogy az intézmény igen ambiciózus tervekkel indul útnak Amerikába. A program változatossága és léptéke New Yorkban is eseményszámba megy, a műsorválasztás pedig a keleti part legnagyobb metropoliszában is érdeklődésre tarthat számot a műértő közönség körében.

Az Opera vendégjátékaival szerencsés egybeesést mutat, hogy a LOT lengyel nemzeti légitársaság májusban indította el új, közvetlen járatait Budapest és több amerikai desztináció, így New York között is.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X