Papageno Radio
Címlap Bartha Máténak ítélték a Capa-nagydíjat

Bartha Máténak ítélték a Capa-nagydíjat

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A tavaly októberben megnevezett három ösztöndíjas alkotó – Bartha Máté, Koleszár Adél és Kovalovszky Dániel – elmúlt egy éves munkáját értékelve döntött végül a zsűri Bartha Máté Kontakt című projektje mellett.

A Capa-nagydíjat minden évben olyan, a fotográfia bármely ágában dolgozó alkotó kaphatja, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot.

„Kontakt (az angol ’contact’ szóból): Érintés, fizikai érintkezés állapota. Kapcsolódás, kapcsolatba kerülés. Katonai zsargonban az ellenséggel való találkozást, fegyveres összecsapást jelenti. […] Sokaknak komoly fizikai és pszichés megterhelést jelent a sátrazás, vagy a telefonok használatának tilalma, a tűréshatár kitolását célzó tréningek pedig néha ijesztőek.

Legyen a tiéd a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj!

Sárban kúszva vagy a nap alatt izzadva üvöltő gyakorlatvezetők között a résztvevők közül nem egy kiszáll menet közben, vagy már az elején úgy dönt, hogy ezt kihagyja. Az esti tábortűznél viszont már büszkén mesélnek egymásnak a próbatételről. És miközben kamaszkoruk sűrűjébe érnek, talán először néznek szembe elvárásokkal, szabadsággal, határokkal, fájdalommal, barátsággal és szerelemmel” – fogalmazott Bartha Máté.

A Capa-nagydíjat először 2015-ben osztották ki, akkor Kudász Gábor Arion, Emberi lépték című sorozatát díjazták, 2016-ban pedig Fátyol Viola, a vámospércsi népdalkör életét követő, Ha van szíved, neked is fáj, amit velem tettél című sorozatát tüntette ki a zsűri.

Bartha Máténak október 18-án, Robert Capa születésének 105. évfordulóján adják át az idei nagydíjat. A korábbi években megszokottak szerint ősszel nemcsak az adott év nagydíjasát, hanem a következő év három ösztöndíjasát is megnevezi a zsűri.

A Capa-nagydíj 2019 első zsűrije Bánhegyesy Antal Ortodoxia, Hajdú D. András Szofi élete, valamint Hermann Ildi Az utolsó túlélők – itthon maradt magyar zsidók hiányzó történetei című pályaművéért ítélte oda a fejenként 500+200 ezer forintos támogatással járó Capa-nagydíj ösztöndíjakat 2018. október 17-én, a Capa Központban.

A Capa Központ a magyar fotográfia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotók munkájának elismeréseképpen 2014 októberében alapította meg a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat, melyről a magyar és nemzetközi szakemberekből álló zsűri két lépcsőben dönt. A három ösztöndíjas egy év múlva, 2019 októberében számol majd be a jövő évi zsűrinek projektje előrehaladtáról és így közülük kerül majd ki a nagydíjas alkotó, aki további 3 millió forintot vehet majd át.

Promóció

X
X