Papageno Radio
Címlap „Ez a verseny Bartóknak is tetszene!” – a Fut a színház és...

„Ez a verseny Bartóknak is tetszene!” – a Fut a színház és a Papageno Varázsfutoda Kupa csapatait díjazták

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mozart rohamosztag, Nádihegedűsök, Bazsinkák. Futómaki, Operol Sprintz, TuRUNdot. A muzsikusokból és színházi dolgozókból álló váltók tehetsége már a csapatneveket végigfutva is mindenki számára nyilvánvalóvá válhat. De nemcsak a névadásban, hanem az aszfalton is bizonyítottak a színházi és zenekari triók és kvartettek. A Fut a színház és a Papageno Varázsfutoda Kupa díjátadó ünnepségén jártunk.

A futástól jobban indul a nap, a színháztól pedig jobban végződik – idézi (az egyébként nem futó) Göttinger Pál rendezőt a délután házigazdája, Lakatos István, a Budapest Sportiroda (BSI) társadalmi kapcsolatokért felelős munkatársa. Azért gyűltünk össze a Müpában, hogy néhány jól sikerült, futással telt napot ünnepeljünk, hiszen az épület Üvegtermében a Fut a színház és a Papageno Varázsfutoda Kupa váltóversenyeinek résztvevőit köszöntötték csütörtök délután.

Az előadóművészet sportosabb részét, ahogy házigazda Korentsy Endre, a Müpa produkciós igazgatója fogalmazott. A megjelentek figyelmébe ajánlotta még, hogy futás közben hallgassanak mindig jó zenét, attól még átütőbb lesz ugyanis szerinte az élmény.

A BSI nevében Kovács Anita, a szervezet PR igazgatója köszöntötte a megjelenteket, akik szerinte egytől egyig az egészséges életmód hiteles képviselői.

Díjátadó a Müpa Üvegtermében – fotó: futanet.hu

Bár Bartók azt mondta – emlékezteti a jelenlévőket Zsoldos Dávid, a Papageno ügyvezetője –, a verseny a lovaknak való, ez a fajta verseny viszont neki is biztosan tetszett volna.

(Itt most hagyok egy pillanatot mindenkinek, hogy végiggondolja, amint Bartók Béla élénk színű sportcipőt vesz fel, meghúzza a kulacsát, beleharap a karamellás fehérjeszeletébe, és nekiindul a pesti rakpartnak. Ugye, milyen szép?)

De térjünk vissza a földre, pontosabban az aszfaltra. A BSI nyolcadik alkalommal rendezte meg a Fut a színház elnevezésű programját, amely hagyományosan a SPAR Budapest Maraton Fesztiválon hívja versenyre a fővárosi és vidéki színházak mozgást kedvelő csapatait.

Míg 2011-ben 8 csapat versenyzett az Európában egyedülálló sporteseményen, idén már 28 váltó teljesítette a távot.

Október 6-án, szombaton 4*2 km-es váltóban, vasárnap pedig a klasszikus, maratoni távot 4 felé osztó stafétában mérhették össze a tudásukat az indulók.

A sajtótájékoztatón levetített videóból kiderült, hogy Bazsinka József tubaművész a hangszerével teljesítette a résztávját, ahogy az is, hogy számos visszatérő mellett újoncok is akadtak a mezőnyben bőséggel.

A Nemzeti Színház csapatát erősítő Berettyán fivérek közül Nándor szívesen fut, Sándor viszont nemigen kedveli ezt a fajta testmozgást, a kivételes hangulat miatt ezúttal mégis kivételt tett.

Az abszolút győztes idén – megismételve tavalyi és tavalyelőtti sikerét – az Operaház lett, amely nem kevesebb, mint 8 csapatot állított ki a versenyre. A Centrál Színház csapatát az egyébként is rendszeresen futó Puskás Tamás tulajdonos-igazgató szervezte, a díjkiosztó ünnepséget befogató Müpa pedig két váltóval szerepelt a vasárnapi versenyprogramban. Idén először neveztek az Örkény Színház és a Maladype Színház művészei, de ahogy a videóbejátszás sejtetni engedte, feltehetően nem utoljára!

Futott a Színészmúzeum csapata is, soraiban Szabó Attila igazgatóhelyettessel. Ők a díszes oklevél mellett a színházi csapatok nevezési díjából befolyó összeget is átvehették. A felajánlott forintokat pianínó vásárlására fordítják majd – tudtuk meg a díjátadón.

A színházi verseny nevezési díja jótékony célt szolgál – fotó: futanet.hu

Idén másodszor tartották meg a muzsikusok részére kiírt a Papageno Varázsfutoda Kupát is. A Wizz Air Budapest Félmaraton keretében összesen 11 csapat indult.

A nők versenyében a Nádihegedűsök csapata bizonyult a leggyorsabbnak, a vegyes csapatok közül A bekarikázott nónák voltak a legjobbak, a férfiaknál pedig a Szombathelyi Szimfonikus Lajhárok diadalmaskodtak.

Korábban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának művészeit is megkérdeztük a versenyről:

Fervágner Csaba: „Először kerékpárral kísértem a feleségem”

A futószezon most pár hónapra sálas-sapkás üzemmódba vált, jövő ősszel viszont újra összemérhetik egymással a tudásukat a színészek és a muzsikusok!

Promóció

Stream és színház

X
X