Papageno Radio
Blogok art quarter budapest Három napra az art quarter budapest minden ajtaja kitárul

Három napra az art quarter budapest minden ajtaja kitárul

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

November 29. és december 1. között nyitott műtermekkel, épületbejárással, kiállításmegnyitókkal, koncertekkel és zenei performanszokkal várják mindazokat, akik nemcsak a blogon keresztül, hanem élőben is betekintenének az aqb életébe.

November 29-én két kiállításmegnyitóval is készülnek a szervezők. Az aqb egyik jelenlegi rezidens művésze, a brazil Miguel Miguel Miguel. Már a mozikban! Csak az Ön biztonsága érdekében című tárlata egy olyan társadalom válogatott történeteit mutatja be, amelyik önként(elenül) úgy döntött, hogy a saját lelki békéje érdekében hagyja magát becsapni és irányítani. A bemutatott sorozat színpompás, mégis maróan gúnyos régimódi moziposztereken keresztül egy idejétmúlt témát idéz fel keserű humorral és egy generáció elmúlásának tragikus érzetét keltve.

Az aqb kiállítóterében, a Project Space-ben pedig a szerb kortárs képzőművészet progresszív művészeinek alkotásai tekinthetők meg, egészen január 4-ig. A belgrádi U10 művészeti csoportosulás tagjai a személyes tér, a mindennapi élet, az emlékek, a jövő, az intimitás és a közönséggel való kapcsolat megteremtése érdekében hozták létre sajátos narratívájukat. Műveikben azonban nemcsak egyéni céljaik, hanem a szerb kortárs művészek kollektív identitása is felismerhető.

Lisa Greenaway – fotó: Ana Amoros Lopez

Még nem említettük a blogon, de a Project Space fölötti területet a hang térbeliségét kutató Spatial Sound Institute foglalja el. November 30-án és december 1-jén az Európában egyedülállónak számító 4DSOUND Stúdióban négy olyan művet mutatnak be, amelyek hallhatóvá teszik a körülöttünk lévő „hallhatatlan valóságokat”.

Hajnóczy Csaba és Szilágyi Lenke A tengertől a folyóig és vissza című munkájában a vízzel kapcsolatos narratívákat bontakoztatnak ki a 4DSOUND rendszerén, míg Lisa Greenaway koncertjén Magyarország hat különböző közösségéből származó mesélő kísérletezik a beszélt hang és a zene összekapcsolásának lehetőségeivel. Ezek a zenei narratívák a történetmesélés lehetőségeit a térbeli hang rendszerében értékelik át. Szombaton az egyedülálló stúdiótérben Rebekka Meyer és Camille Roth, valamint Pierre Jolivet zenei installációi az elektromágneses hullámok „hallhatatlan” valóságát teszik érzékelhetővé.

November 30-án egy vegán vacsorán is részt vehetnek, az arra regisztráló érdeklődők, december 1-jén pedig az aqb Bar terében ehető és nem ehető emléktéglákból épít közösségi élménykonyha-installációt Kis Judit és Trapp Dominika.

Együttműködésük alapját olyan munkáik képezik, amelyekhez inspirációt többek között falunapi standok közt bámészkodva és vidéki mesteremberekkel töltött idő alatt szereztek az alkotók. A közönség aktív részvételén alapuló esemény kísérlet arra, hogyan lehet egyszerű, talán elavult, vagy túl hétköznapi, de szimbolikus tárgyakat kortárs módon újraértelmezni és együtt megemészteni.

Az aqb rezidens művészeit egy korábbi bejegyzésben mutattuk be:

A női tekintet határai – Bemutatkozik az art quarter budapest rezidencia programja

A december 2-i zárónapon műteremlátogatáson és épületbejáráson mutatkoznak be az art quarter budapest művészei, kreatív cégei és rezidens alkotói, többek között Christa Bartesch, Benkő Lilla, Frenyó Júlia, Gartner Dániel, Halász Péter Tamás, Kőszeghy Flóra, Szabó Kristóf – KristofLab, Szerdi Gábor, Pamela Calore (CA) és Datson Hughes (AU).

A részletes program itt olvasható.

Promóció

Stream és színház

X
X