Papageno Radio
Címlap Művészeit díjazta az Opera

Művészeit díjazta az Opera

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Új örökös tagokat köszöntöttek, házi díjakat és ötven lemezt tartalmazó CD-, illetve DVD-gyűjteményt adtak át a magyar opera napja alkalmából november 3-án a fővárosi Erkel Színházban.

„Erkel Ferenc születésnapja, november 7. 2013 óta a magyar opera napja, és három éve ekkor jelentjük be a Magyar Állami Operaház új örökös tagjait” – mondta az ünnepségen Ókovács Szilveszter főigazgató, aki hozzátette, az örökös tagok létszámát 30-ról 35-re sikerült emelni. Az elismerést Kiss B. Atilla, Pászthy Júlia, Rozsos István és Kékesi Mária vehette át, posztumusz örökös tag lett Borsa Miklós, Kukely Júlia, Radnai Miklós és Szamosi Elza. Az Opera 35. örökös tagját a felújított ház átadásakor választják meg.

Kiss B. Atilla: „Új műfajoknak is helyet kívánok adni az Operettszínházban”

Az eseményen Ókovács Szilveszter átadta Tarlós István főpolgármesternek, valamint a budapesti kerületek megjelent vezetőinek a csaknem két évszázados magyar operatörténet 35 művét bemutató Magyar Opera200 című CD-gyűjteményt. „Az ország mintegy ezer könyvtárába és zenei intézményébe juttatják el a kincses ládikát” – mondta Tarlós István.

Minden városi könyvtárba kerül a hazai opera 200 évét összefoglaló CD válogatásból

A rendezvényen átadták a 25 éves operaházi tagságot elismerő jubileumi aranygyűrűket is, mások mellett Popova Aleszja balettművésznek.

Az évad énekkari művészei Stefanik Márta és Kristóf István, zenekari művésze Könyves-Tóth Mihály, tánckari művészei Tarasova Kateryna és Molnár Dávid lettek.

Könyves-Tóth Mihály 2. helyezett lett az ARD Zenei Versenyen

Átadták az Előadásokért emlékérmet, a Dárday Andor-emlékplakettet, valamint a Vasfüggöny díjat a háttérben dolgozó munkatársak elismeréseként.

A Melis György-díjat Balatoni Éva, a Sudlik Mária-díjat Pánczél Éva, a Závodszky Zoltán-díjat Bárány Péter operaénekes kapta.

Vágó Nelly-díjjal Pilinyi Márta jelmeztervezőt tüntették ki.

Elhunyt Kukely Júlia operaénekes

Az eseményen bemutatták az O/A – Holnapra című, egyelőre digitális formában létező kiadványt, amelynek tesztelése hamarosan kezdetét veszi. A benne szereplő példák 200 opera- és 22 balettrészlet, 32 zeneszerző összesen 61 műve segítségével igyekeznek a mindennapos éneklésben segíteni általános és középiskololai pedagógusokat.

Promóció

X
X