Papageno Radio
Blogok Képzőművészeti Aktuál Új lépések az egymást segítő művészközösségek kialakulása felé

Új lépések az egymást segítő művészközösségek kialakulása felé

„Az Art Addicts csoport eseménye, az AA meeting egy első alkalommal megrendezésre kerülő beszélgetéssorozat, ahol egy pohár bor mellett arra törekszünk, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a kortárs művészettel foglalkozókat, galeristákat, kurátorokat, marketing szakembereket, művészeket és minden érdeklődőt. A beszélgetések kéthavonta kerülnek megrendezésre és minden alkalommal más-más, előre megtervezett témát járunk körül moderált, de mégis kötetlen formában.”

„Célunk, hogy az AA meetingeknek ne csak abban a pár órában legyen létjogosultáguk, ezért egyidejűleg egy zárt csoportot is indítottunk, amelyben a találkozók között is tudunk egymással kommunikálni, kérdéseket feltenni és nem utolsó sorban: egymást segíteni.”

Koczkás Marcella – AA csoport

Ezzel a meghívóval indult el majd alakult meg, közel fél éve az AA csoport, ami a kortárs szcénában dolgozó, friss látásmóddal rendelkező szereplőket tömöríti magába.

A galeristákból, kurátorokból, marketingesekből és művészekből álló, 20 főt számláló baráti kör célkitűzése, hogy a kortárs kommunikáció által tegyen egy lépést egy összetartó, egymást segítő művészeti közeg felé.

„Az AA meetingeket azzal a céllal hoztuk létre, hogy a művészetben összekapcsolódó, a művészethez közeli szakembereket egy fedél alá hozzuk Magyarországon, hogy párbeszéd induljon el, közös ötletek szülessenek és esetleges együttműködések alakuljanak ki köztük.

AA meeting

Farkas Laurával együtt már több külföldi intézményben tanultunk és dolgoztunk, így szerencsénk volt betekinteni az ottani művészeti körökbe.

Bár mindenhol meglehetősen zárt és versengő ez a közeg,

Magyarországon ez hatványozottan igaz – leginkább a művészeti színtér mérete miatt. Munkánk során több alkalommal tapasztaltuk azt is, hogy a művészek nincsenek tisztában az alapvető szereplőkkel és feladatköreikkel sem, így aztán olyan elvárásokkal kezdenek egy-egy együttműködésbe, ami gyakran csalódottsághoz vezet mindkét fél részéről.

Tomas Opitz és Puskás Bea – fotó: Bodnár Zsófi

Ezekkel és ehhez kapcsolódó kérdésekkel foglalkozunk a találkozók során, hogy a szereplőknek alkalmuk legyen jobban megismerni egymás nézőpontját, és áthidalni a leggyakrabban csak a kommunikáció hiányából adódó félreértéseket.

Nem feltétlenül válaszokat és megoldásokat nyújtanak ezek a találkozók, sokkal inkább közösséget szeretnénk építeni.

– eképp fogalmazta meg a kezdeményezés lényegét Tomáš A. Krivočenko. Mellette Ujlaki Bence is megosztotta gondolatait:

„Az AA meetingek folyamatos inspiráció források számunkra, ahol tabuk nélkül tudunk nemcsak szakmai kihívásokról beszélgetni.”

Ács Sarolta személyes véleményét mondta el a projektről: „Az AA meetupok számomra különösen fontosak. Ez egy olyan közösség a képzőművészeti színtér szereplőivel, ahol bátran kérdezhetünk, ahol őszintén oszthatjuk meg a tapasztalatainkat és ötletelhetünk arról, hogy hogyan formáljuk a jövőt.”

„Egy nagyszerű társaság alakult ki – és van még mindig alakulóban – ahol a résztvevők, úgy gondolom, valóban örömmel segítenek egymásnak. Ez egy kivételes érték.”

Tardy Anna, Éva Kertser

A mai magyar képzőművészeti jelenlét széthúzása az erők feldarabolódását eredményezi, ami az amúgy is nehezített közép-kelet-európai színtéren még inkább a nyugattól való lemaradást eredményezi. Bár számos minőségi, új kezdeményezés igyekszik felrázni ezt az életet, önmagukban erre mégsem képesekek. Az együttműködés, a közösségbe való tartozás, a kortárs kommunikáció mind azok a szegmensek, amik nélkülözhetetlenek a szakma előbbrejutásához.

Bár gyerekes illúziónak tűnhet elsőként megreformálni a képzőművészeti fórumot, mégis úgy gondolom, hogy ez, és az ehhez hasonló, kísérleti jellegű közös iránykeresések lehetnek az alapjai a szükséges szemléletváltásnak.

A képeken a megalakuláson résztvevő szereplők láthatóak.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!