Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A táncháztól a világzenéig mutatja be zenei hagyományaink továbbélését a Népzene Ünnepe

A táncháztól a világzenéig mutatja be zenei hagyományaink továbbélését a Népzene Ünnepe

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2008 óta rendezi meg a Müpa A népzene Ünnepét, amelyen évről évre a táncházi
és világzenei együttesek aktuális legjobbjainak produkcióiban gyönyörködhet a publikum, mintegy demonstrálva, hogy a népzenei hagyományok a városi életmódban is elevenen élnek tovább, függetlenül attól, hogy az előadók mennyire törekednek az autentikus megszólalásra, vagy mennyire élik újra az ősi dallamokat a maguk zenei eszközeivel, legyen az akár pop, rock vagy jazz.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

Ugyanez a stiláris sokszínűség jellemzi az idei Népzene Ünnepét is, amelyen több új produkcióval találkozhatunk, mint eddig bármelyik alkalommal. Az autentikus népzenére érzékenyek és az új köntösbe öltöztetett archaikus dallamok hívei egyaránt számíthatnak különlegességekre, legyen szó az immár negyvenhat éve működő Muzsikás együttesről, mely a világ legpatinásabb koncerttermeibe juttatta el a magyar népzene szépségét, hírét, erejét, és amelynek ezúttal az énekes Kacsó Hanga, a táncos Berecz István és a multiinstrumentalista Porteleki Áron lesz vendége.

- hirdetés -

Kacsó Hanga és Berecz István a Muzsikással Tajvanon – forrás: .facebook.com/Muzsikasfolkensemble

Legyen szó a kelet-európai cigányzenei hagyományt indiai és észak-afrikai motívumokkal ötvöző, azokat élő elektronikával, egzotikus népi hangszerekkel és korábban sosem hallott hangzásokkal megbolondító Mitsoura friss formációjáról, melyben Miczura Mónika partnere Moldvai Márk, Kaltenecker Zsolt, Gábos Barna, Födő Sándor és Jeli András. Vagy legyen szó a hazai népzenei élet talán legeredetibb hangvételű, a saját produkciói mellett számtalan együttest erősítő fúvós, Szokolay „Dongó” Balázs legújabb zenei kalandozásáról, ezúttal a Zoord együttessel és Mogyoró Kornéllal.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben megvalósuló nagyszabású koncerten rajtuk kívül fellép még Tímár Sára, Orbán Johanna és Paár Julianna a cappella triója, a Dalinda, mely kreatívan ötvözi az autentikus magyar népdaléneklést a modern megszólalással; a hagyományőrző népzenében (Vujicsics) és az etnojazzben egyaránt kimagasló Borbély Mihály, akinek partnere ezúttal Bolya Mátyás, G. Szabó Hunor és Horváth Balázs lesz. És ott lesz az utóbbi években befutott, az autentikus hangzást képviselő Magos együttes, amely nemcsak a koncertteremben játszik, de a gála előtt és után az Átriumban táncházat is tart, ahol Szatmártól Székelyföldig a Kárpát-medence legszebb melódiáit húzza az érdeklődők talpa alá.

Mindezek előtt, délután öttől hatig a gyerekek szórakoztatásáról is gondoskodtak a szervezők: a Makám együttes Bogárbál című műsora a természetet igyekszik közelebb hozni a városi gyermekekhez.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X