Papageno Radio
Címlap Egy nő a férfiak között – Lee Krasner és az absztrakt expresszionizmus

Egy nő a férfiak között – Lee Krasner és az absztrakt expresszionizmus

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Lee Krasner egyike volt az amerikai absztrakt expresszionizmus legjelesebb alkotóinak: művei a stílus minden komoly bemutatóján ott szerepelnek Willem de Kooning, Robert Motherwell, Franz Kline, Mark Rothko, Clyfford Still, Barnet Newmann, vagy éppen férje, Jackson Pollock művei mellett. A műkereskedelemben azonban az ő árai mégis rendre messze alul maradnak a vele kortárs férfi alkotók műveinek áraival szemben. De talán most majd egy kicsit behozhat a „lemaradásából”.

Május 16-án a Sotheby’s New York-i kortárs művészeti árverésének egyik tétele Lee Krasner (1908–1984) The Eye is the First Circle (A szem az első kör) című, 1960-ban festett nagyméretű, 235,5×487,5 centiméteres vászna lesz, amelyhez a ház előzetesen 10–15 millió dolláros (2,9–4,3 milliárd forint) becsértéket ad meg a katalógusban. Márpedig ez azt jelenti, hogy ha ezen az árszinten lesz rá vevő (amire alighanem jó esély van), akkor Krasnernek ez a műve alaposan túlszárnyalja a művész jelenlegi, 5,5 millió dolláros szerzői aukciós ár-rekordját, amelyet a Shattered Light (Összetört fény) című 1954-es munkája 2017 novemberében ért el a Christie’s New York-i árverésén.

Ide kapcsolódik:
A nyugdíjas CIA-ügynök, aki bámulatos gyűjteményt épített

De hát azért ez a mostani becsérték még mindig messze alatta marad mondjuk Krasner férje, Jackson Pollock (1912–1956) árverési rekordjánál. Az ő Number 19, 1948 című, a címében szereplő évben készült festményéért 2013 májusában a Christie’s New York-i aukcióján nem kevesebb, mint 58.363.750 dollárt (11,8 milliárd forint) fizetett ki valaki, miközben azt a képet akkor előzetesen „csak” 25–35 millió dollárra becsülte az árverezőház.

Ide kapcsolódik:
30 év után került elő az absztrakt expresszionizmus egyik legfontosabb alkotása

De Pollocknak árverésen kívül, magánüzlet keretében még ennél is kelt el már drágábban munkája: Number 17A című, ugyancsak 1948-ban festett vásznáért 2015 őszén Kenneth Griffin amerikai milliárdos műgyűjtő 200 millió dollárt fizetett egy másik milliárdos amerikai műgyűjtőnek, David Geffennek, és ezzel az árral ez a kép ma az ötödik legdrágábban elkelt műtárgy a világon.

Pollocknak összesen hét munkája kelt el eddig 30 millió dollár feletti áron, míg, mint látjuk, felesége ennek az árszintnek még a közelébe sem jutott soha.

Ráadásul ha a most kalapács alá kerülő Krasner-képet az aukción sikerül jó áron értékesíteni, az egyúttal nyilván remek reklám is lesz, hiszen a művésznek a hónap végén retrospektív kiállítása nyílik a londoni Barbicanben, ahol csaknem száz művét lehet majd megtekinteni (egészen szeptember 1-jéig). És persze azt is tudjuk: az ilyen nagyszabású tárlatok mindig jó hatással vannak a művészek piaci áraira is…

Promóció

Stream és színház

X
X