Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapest Folk Fest A legígéretesebb világ- és népzenei együttesek a Hagyományok Háza nemzetközi portfóliójában

A legígéretesebb világ- és népzenei együttesek a Hagyományok Háza nemzetközi portfóliójában

A Hagyományok Háza a nemzetközi szervezési részlegét 2017-ben hozta létre azzal a céllal, hogy a Kárpát-medence hagyományos kultúráját ismertebbé és elismertebbé tegye a magyar nyelvterületen kívül is. Portfóliójába olyan magyarországi autentikus népzenei vagy világzenei együtteseket választ, melyek magas színvonalon képviselik a folk bázísú műfajokat, és produkciójuk kiemelt érdeklődésre adhat okot nemzetközi színtéren is.

- hirdetés -

Az idén kiválasztott 8 zenekar a Budapest Folk Festhez kapcsolódóan a Trip Hajón, külföldi világzenei szakemberek, fesztiválszervezők, zenei újságírók jelenlétében megrendezett Népzenei Showcase napon bizonyíthatja rátermettségét, és adhat ízelítőt a magyarországi népzenei törekvések legfrissebb áramlataiból.

- hirdetés -

A Hagyományok Háza nemzetközi portfóliójának idei előadói is számos pályázó közül kerültek kiválasztásra egy szakértői zsűri által, hogy az intézmény a legkiemelkedőbb formációknak nyújthasson professzionális segítséget határokon kívüli és hazai megmutatkozásaikban egyaránt. A Hagyományok Háza csapata a legkülönfélébb szervezési és média tevékenységek mellett a zeneipari elvárások mentén igyekszik tanácsot nyújtani az együtteseknek a külföldi tapasztalatok, illetve jól bevált minták, valamint saját szaktudása alapján.

A Hagyományok Háza portfóliós zenekarai a TRIP Hajón lépnek fel

A mentorprogram keretében szóba kerül a zenekari promóció és a közösségi média hatékony használata, egy akusztikus hangszeres színpadi produkció megtervezésének folyamatai, valamint színpadtechnikai kérdések is. Mindez a csoportos mentorálási programban kap helyet, melyet minden zenekar számára biztosítanak, valamint egyéni foglalkozásra is sor kerül, ahol mentoronként 4 zenekar kap tanácsokat produkciójával kapcsolatban. Emellett az előadók – főképp nemzetközi – zenei jelenlétét úgy is próbálja megerősíteni a nemzetközi portfólió csapata, hogy finanszírozási segítséget ad többek között a távoli országokban megrendezésre kerülő fesztiválokra, koncertekre való utaztatás, a hangszerszállítás és egyéb, általánosan nagyobb költségekkel járó technikai részletek lebonyolításában.

Ezeket a kiadásokat a zenekarok többsége ma Magyarországon egymaga nem, vagy csak részben tudja kitermelni, emiatt az intézményes hátterű támogatásra nagy szükség van, melyet a Hagyományok Háza is felismert.

A Budapest Folk Festen, a TRIP Hajón megrendezésre kerülő május 25-i népzenei koncertnap programja kapcsán mindez szerephez jut a gyakorlatban is, Budapest pedig különösen érdekes helyszínnek bizonyul a világzene és népzene nemzeteken átívelő eszmeiségének a különböző zenekarok előadásai által történő bemutatására, megfogalmazására, hiszen a hagyományos kultúra rendkívüli keveredése figyelhető meg hazánkban.

Az együttesek neves külföldi és haza zenei szakemberek előtt játszhatnak, mint magyarországi fesztiváligazgatók, közművelődési szakemberek, budapesti és pest megyei önkormányzati vezetők, kulturális referensek, budapesti külföldi kulturális intézetek vezetői és nagykövetségek kulturális referensei. Külföldről szintén érkeznek fesztiváligazgatók, valamint zenei újságírók, rádiós szakemberek és népzenét promotáló szervezetek vezetői.

A koncertnapra való belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információkért kattintson ide!

A Hagyományok Háza nemzetközi portfóliójának korábbi zenekarai több külföldi koncerten is sikeresen szerepeltek a sokoldalú segítségnyújtásnak köszönhetően, melynek középpontjában a zenei minőség garantálásán túl a nemzetközi szervezetekkel való termékeny, jövőbe mutató kommunikáció is nagy szerepet játszik.  

„Nemzetközi csoportunk kész arra, hogy mindenféle információt megadjon a portfóliónkba választott zenekarokról, játsszanak azok nagyon hagyományos eredeti népzenét, újszerű módon feldolgozottat, vagy mind a kettőt. Mindkettőt, ugyanis meggyőződésünk, hogy az tud jól feldolgozni, aki teljes mélységében ismeri a feldolgozandó anyagot, annak világát. Hogy ez a zene igazán a világé, világzene legyen.”

– fogalmazta meg a Hagyományok Háza két kulturális szervezője, Kerényi Zsuzsanna és Kalina Veronika.

Guessous Majda Mária a Hagyományok Háza portfóliós előadójaként a csehorszgági Crossroads Music Festivalon – fotó: Michala Bergera

A népzenei és világzenei műfajban mozgó előadók léte a portfóliós kezdeményezés által tehát stabilabbá, tervezhetőbbé és fejlődőképesebbé válhat, hiszen a zenészek számtalan élménnyel, gyümölcsöző új kapcsolatokkal és építő, szakmai szempontból pótolhatatlan tapasztalatokkal térnek haza a különféle, portfólió támogatta fellépéseikről, melyek közt az eddigi legtávolabbi az idei év elején lezajló indiai Sur Jahan fesztivál volt, amelyre a TRIP Hajón idén is fellépő Babra zenekar kapott meghívást, hogy három koncerttel és három workshoppal egybekötött turnén képviselje Magyarország világzenei és népzenei együtteseit Kalkuttában, Goán és Delhiben.

Babra a 2019-es Sur Jahan Fesztiválra a Hagyományok Háza portfóliójának támogatásával jutott el – fotó: Eric van Nieuwland

Ez a fesztivál nem csupán zenei és művészi szempontból fontos esemény, de a művészeten keresztül diplomáciai feladatokat is magára vállal, melyben a világ minden modern társadalmának szeretne a kultúra, az emberi kapcsolatok és a hagyományok, a tradícionális művészetek fennmaradásának a gazdaságra is kiterjeszthető fontosságáról komoly üzenetet megfogalmazni.

A Hagyományok Háza nemzetközi kapcsolatainak pedig épp e nemzetközi kulturális együttműködések, a népzene és a népi kultúra által erősíthető kultúrdiplomáciai kapcsolatok szorosabbá fűzése is célja.  

A Hagyományok Háza segítségével több más külföldi színpadra is eljutó Babra zenekar a magyarországi délszláv népek zenéjét játssza, példát mutatva ezzel a kulturális adásvétel zenei és nyelvi elemeinek sokaságára illetve ma is élő jelenlétére.

A zenekar egyéniségét a tamburák egysége, a klarinét és a harmonika összhangja határozza meg, melyre koronaként kerül a régies hangvételű, többszólamú éneklésmód, ami arra az unikális és kiveszőben lévő repertoárra jellemző, amelyet ma már csak a közép-európai régióban ismernek a szerb és más balkáni népcsoportok. Ennek az elmúlt száz év során elszunnyadó zenekultúrának pedig épp a tamburák alkotta hangszercsalád áll a középpontjában, amely a magyar vonós bandákhoz hasonlóan a lehető leggazdagabb, legszélsőségesebb dinamikájú zenei szövetet is létre tudja hozni. A Babra ezekből a még pislákoló, de a Balkánon szinte már elfeledett, archaikus zenei mintákból alakítja ki saját stílusát, és egyben küldetésének érzi ennek a zenei világnak energikus színpadraállítását, valamint egyedi, értékteremtő interpretálását.

A hajón fellép még a Bajkó zenekar, akik magyar népzenét játszanak a Kárpát-medence számos szegletéből, a változatos moldvai csángó repertoárral rendelkező Berka együttes, a magyar népi dallamokat indaszerű játékossággal megfogalmazó Dalinda a cappella trió, Debreczeni-Kis Helga, aki virtuóz citerajátékában egyesíti a klasszikus zene finomságát és technikai bravúrjait, a jazz improvizatív szabadságát, a kortárs zene progresszivitását és a tradícionális dallamvilágot;

Hallhatjuk még szinte a teljes magyar nyelvterület népzenéjét magabiztosan interpretáló Magos együttest, a különlegesen kreatív zenei megoldásairól ismert Pengetős Triót, melyben a citera, a tambura, a koboz, mint rég nem látott rokonok találkoznak, valamint a táncházmozgalomban már nagy múlttal rendelkező Tázló zenekart is, akik  a moldvai csángó zene energikus táncritmusaival és lírai dalaival a régmúlt táncos alkalmainak hangulatát idézik.

A koncertnap egyedi helyszínén túl a programban fellépő fiatal előadók változatos műsora is csábító lehet a népzenét kedvelő közönségnek, de azoknak is, akik még csak most ismerkednek a műfajjal, hiszen a délelőtt kezdődő programsorozatban minden együttes harminc percben mutatja be tudásának, repertoárjának legjavát. Emellett a közönségnek ezeken a koncerteken nem kell szigorúan, széksorokban helyet foglalnia: szabadon változtathatja a helyét bárki érdeklődésének, aktuális kedvének megfelelően, mely a magyarországi zenei életben még kevéssé ismert showcase koncertek jellemző lebonyolítási módjához tartozik, melyről a Hagyományok Háza nemzetközi portfóliója a megalakulása óta rendkívül sok személyes tapasztalatot szerzett. Több külföldi showcase eseménnyel kerültek kapcsolatba, mint a Czech Music Crossroads (Colours of Ostrava), a Bratislava World Music Festival (Central European Showcase), a Tallinn Music Week és WOMEX, melyeknek évente megrendezésre kerülő fesztiváljain a nemzetközi portfóliós iroda képviseli Magyarországot.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.