Papageno Radio
- hirdetés -
Tánc Balettel a kirekesztés ellen

Balettel a kirekesztés ellen

A Scottish Ballet (Skót Balett) kilenc iskolában próbált ki egy programot, amelynek fókuszában a kirekesztés elleni harc áll, a londoni Royal Ballet (Királyi Balett) pedig egy észak-angliai városban indít hároméves, közösségépítő és tehetséggondozó programot.

- hirdetés -

Eddig 9 iskolában 2000 gyerek vett részt a programban, amelynek célja, hogy 9 és 11 év közötti résztvevők felfedezzék és megértsék a származás, a tolerancia, az etnikai és családi sokszínűség értékeit. Hangozzék bármilyen furcsán, ezt a baletten keresztül tették. Az első fázisban megismerkedtek a gyerekek a balett alapjaival. Ezt követően három táncos bemutatott nekik egy olyan koreográfiát, amely az említett témákra készült, és lazán követi A salemi boszorkányok dramaturgiáját. A koreográfus, Lorraine Jamieson elmondta, a darabba megpróbálták kompakttá és direktté tenni, hogy minél több másságot ismerjenek meg a gyerekek, így a darabban volt egyszülős családmodellt bemutató etűd, de az azonos nemű szülők nevelte gyerek helyzetét is lefordították a balett nyelvére. Az előadás bizonyos pontjain a gyerekek kérdéseket tehettek fel, de akár be is avatkozhattak, a programzáró etapban pedig egy saját maguk koreografálta darabot adtak elő. Lorraine Jamieson úgy fogalmazott, ez a projekt arról szól, hogy a másképp gondolkozzunk, másképp lássunk, és megkérdőjelezzünk dolgokat. „Arról tanultunk, hogy az emberek különbözőek, mindenki más, és ezzel nincs semmi baj” – foglalta össze az egyik résztvevő iskolás a program tanulságait. A Glasgowban és Perthben szerzett tapasztalatoknak köszönhetően idén kiterjesztik a kezdeményezést teljes Skóciára.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Országszerte ingyenes koncerteket ad a Budapesti Fesztiválzenekar

London és Glasgow között nagyjából félúton van Doncaster városa, ide a Royal Opera House (Királyi Operaház) művészei látogatnak majd rendszeresen a következő három évben. A város parlamenti képviselője, Ed Milliband szerint ez új fejezetet jelent a város kulturális életében. A programban minden iskola részt vesz, 2020 nyarára egy nagy közösségi eseményt készítenek elő, lesznek ingyenes szabadtéri operaközvetítések, a Royal Balett (Királyi Balett) társulata pedig gálával lép fel. A londoni balettegyüttes munkatársai szorosan együttműködnek a doncasteri iskolákkal, hogy ott is meghonosítsák a kreatív balettoktatás legfrissebb módszereit, és a nehéz körülmények között élő tehetséges fiatal táncosokat segítsék. A munkáspárti politikus úgy véli, ez a kezdeményezés rendszerszintű változásokat katalizálhat.

Ide kapcsolódik:
Ahol az „aktív nézőségből” közösség épül

(Via The Herald, Doncaster Free Press)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.