Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kórusblog Lányok diszkriminációja miatt perelik a berlini fiúkórust

Lányok diszkriminációja miatt perelik a berlini fiúkórust

Egy berlini ügyvédnő, Susann Bäcklein beperelte a berlini dóm fiúkórusát azért, mert nem vette fel tagjai közé kilencéves lányát, aki már több kórusban is bizonyított.

- hirdetés -

A kislány Frankfurt am Main-i Domsingschule kórusában és a berlini Komische Oper gyerekkarában is énekelt. 2019 márciusában részt vett az 1465 óta működő, jelenleg Staats- und Domchor (Állami és Dómkórus) előéneklésén, ahol a megfelelő motiváció és a kórustagsághoz szükséges  kiemelkedő képességekre hivatkozva elutasították. A bizottságnak kételyei voltak abban a tekintetben is, hogy a szülőkkel együtt tudnak-e működni, ami a gyerek hangja fejlesztéséhez elengedhetetlen. A felvételiztetők szerint a kislány hangja nem illeszkedett a fiúkórusba. Az állami finanszírozású kórus azt tagadta, hogy a gyerek neme lett volna az elutasítás oka.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Nő a Sixtus-kápolna fiúkórusában!

Az ügyvéd anya keresete szerint a berlini Universität der Künste (Berlini Művészeti Egyetem) intézményében, ahol az 5-25 éves korú fiúkat és fiatal férfiakat képzik, a lányok énekoktatása strukturálisan gyengébb, mint a fiúké. Az egyetem úgy véli, hogy a fiúk és a lányok hangtartományát illető különbségek jelentik az ilyen típusú visszautasítások okát, nem a művészi szabadság.

Berlin a fiúkórus mellett, amely a német főváros egyik legrégebben működő zenei intézménye, egy lánykórust is fenntart.

(Via Klassik.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!