Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Bartók Világverseny Több zongorája volt, mégis Steinwayre váltott Bartók Béla a pesti búcsúkoncertjén

Több zongorája volt, mégis Steinwayre váltott Bartók Béla a pesti búcsúkoncertjén

A Bartók Világversenyen valamennyi fordulóban Steinway-zongorákon játszanak majd a versenyzők. A Nagyterem hangszere, amelyet a döntőkben és a gálakoncerten is megszólaltatnak, egy négyéves Steinway D-274-es modell. Vajon Bartók már láthatott ilyen márkájú koncertzongorát? És ő maga játszhatott ilyen hangszeren?

- hirdetés -

A válasz igazán meglepő. Elméletben természetesen igen, hiszen a D modell első példánya 1884-ben készült el. Bartók 1907-ben lett tanár a Zeneakadémián, a Liszt Ferenc téri főépület nyitókoncertjén, 1907. május 13-án fel is lépett. Ekkoriban a Steinway & Sons már évente több mint ötezer zongorát értékesített Amerikában, a világ többi részét pedig a hamburgi gyáregység szolgálta ki. Ám Európában ekkor még nem versenyezhetett a jól ismert, nagy múltú termékekkel.

Tematikus blogunkban az 1853-as alapítású zongoragyártó legújabb fejlesztését, a Steinway Spiriót mutatjuk be.

- hirdetés -

Bartók az 1900-as évek elejétől Bösendorfer zongorán játszott, és ilyet bérelt tanári kinevezésekor, valamint erre komponálta a Szonátát is 1926-ban, bár dolgozószobájában egy Bechstein-hangszer is állt. Eltelt néhány évtized, majd 1940-ben, kényszerű távozása előtt a Zeneakadémián adott búcsúkoncertjén feleségével, Pásztory Dittával mindketten Steinway-zongorán játszottak.

Bartók Béla és Székely Zoltán, 1936 – fotó: Igminia Székely

És az Egyesült Államokban vajon találkozott-e ilyen hangszerrel, esetleg épp a klasszikus zene máig egyik legrangosabb termében, a Carnegie Hallban, ahol több koncertet is adott?

Ide kapcsolódik:
Bartók Béla utolsó koncertje Magyarországon

Bartók 1927-ben a legelső tengeren túli hangversenyét is a Carnegie Hallban adta, a New York-i Filharmonikusokkal. Addigra az Egyesült Államokban már kizárólag Steinway-zongorákat használt a Yale Egyetem és a Juilliard School, de a New York-i Filharmonikusok, sőt a Carnegie Hall is, amely épp a korábbi Steinway Hall helyén nyitotta meg kapuit 1891-ben. A Carnegie Hallról ugyanakkor úgy tudni, hogy a fellépő zongoraművészeknek módjuk van saját zongorát vagy zongoramárkát használni. A Zeneakadémia munkatársa levélben kérdezte meg a rangos intézményt, hogy vajon így volt-e már akkor is, amikor Bartók koncertezett ott.

Bartók Waldbauer Imrével a Zeneakadémia színpadán, 1934. Fotó: Kálmán Kata

A Carnegie Halltól érkezett válasz szerint Bartók az előkeresett adatok alapján nem Steinway, Bösendorfer vagy Bechstein, hanem Baldwin gyártmányú zongorán játszott, amit a közeli bemutatóteremből szállítottak neki a helyszínre. A Carnegie Hallban ma is az a rend, hogy ha egy művész ragaszkodik egy gyártóhoz, vagy szerződés köti hozzá, megválaszthatja a hangszert, amelyen játszik. Ettől függetlenül az intézmény hivatalos zongorája akkoriban is a Steinway volt, és jelenleg is az.

Zeneakadémia – fotó: Mudra László

A Bartók Világverseny idei, zongora fordulójában a Liszt Ferenc téri műemlék főépületben, ahol a megméretés zajlik, összesen tíz teremben gyakorolhatnak a versenyzők, előzetes beosztás szerint.

Ide kapcsolódik:
Ezt érdemes tudni a Bartók Világverseny repertoárjáról

A helyiségekben javarészt ugyancsak Steinway-hangszerek állnak rendelkezésre, amelyeket minden reggel felhangolnak a Zeneakadémia szakemberei. De állandó ügyeletet is tartanak, hogy ha szükséges, azonnal elháríthassák az esetleg felvetődő problémákat.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.