Papageno Radio
Blogok Baltikum Nemzetközi konferenciára kapott meghívást a 20 éves Aurin Leánykar

Nemzetközi konferenciára kapott meghívást a 20 éves Aurin Leánykar

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A jövő hangjai” II. Nemzetközi Mesterkurzust és Konferenciát november 22-24. között rendezik Siauliai városában a litván kórusok és karvezetők számára. A program igazgatója Remigijus Adomaitis, a Dagilelis Fiú- és Ifjúsági kórus művészeti vezetője. A rendezvényre díszvendégként, a Kodály-módszer reprezentánsaként a kecskeméti Aurin leánykart hívták meg.

A „Dagilėlis” Fiúkórus 1990-ben alakult, energikus vezetője művészi, pedagógiai és szervező képességeivel hamar fontos és jelentős eredményekre vezette. A kórustagok száma gyorsan növekedett, és 1999-ben megalakult a „Dagilėlis” kórusénekes iskola is. Az évek során felléptek az USA-ban, Írországban, Németországban, Olaszországban, Svájcban, Franciaországban, Kínában, Spanyolországban, Oroszországban, Lengyelországban, Észtországban és Cseh-országban. A kórus rendszeresen együttműködik híres művészeti együttesekkel és szólistákkal, folyamatosan részt vesz különféle nemzetközi projektekben, fesztiválokon. Tíz nemzetközi kórusversenyen nyerték el a legjobbaknak járó díjat. Első alkalommal Németországban, a Giesseni Nemzetközi Kórusversenyen 1997-ben. Itt találkoztak a Miraculum Gyermekkórussal, az Aurin kóruscsalád legfiatalabbjaival.

Ide kapcsolódik:
A Kodály-módszert népszerűsíti Angliában az Aurin Leánykar

A kecskeméti Kodály Iskola Durányik László vezette Aurin Leánykara 2019-ben ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jeles alkalomból számos nemzetközi turnét is szerveztek. Románia, Franciaország, Anglia és Észak-Macedónia után így Litvániába indul 52 énekes és kísérő tanáraik. A végleges programban hét fellépés szerepel, többek között Šiauliai katedrálisában és a közeli Pasvalys, Kuršėnai városok templomaiban. Ide egy 60 perces szakrális műsorral készül a kórus, turnéjuk címének pedig a litván nemzeti szimbólum nevét választották.

Ide kapcsolódik:
Koncertsorozattal ünnepel a 20 éves Aurin Leánykar

A Keresztek hegye (Kryžių kalnas) évszázadok óta a litvánok egyik nemzeti szimbóluma, katolikus zarándokhely, Šiauliai városától 12 kilométerre. Az orosz uralom elleni levert felkelések túlélői feszületek állításával és gondozásával igyekeztek ébren tartani a nemzeti öntudatot. A 19. század végi több ezer kereszt száma az első világháború után függetlenné váló Litvániában ötvenre csökkent. Az 1940-es szovjet megszállás után ismét több ezer kisebb-nagyobb kereszt állt a dombon. 1990 márciusában, a litván függetlenség kikiáltásakor már mintegy hatvanezer kereszt állt a dombon. II. János Pál pápa 1993-ban meglátogatta a Keresztek hegyét, és egymillió hívő előtt celebrált szabadtéri misét.

Promóció

X
X