Papageno Radio
Címlap Olyan kiállítás nyílt ebben az olasz faluban, ami éppenséggel Párizsban is megállná...

Olyan kiállítás nyílt ebben az olasz faluban, ami éppenséggel Párizsban is megállná a helyét

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A festőfejedelem Guido Reni utódja, a Guercino néven ismert Giovanni Francesco Barbieri (1591–1666) műveiből nyílt kiállítás november 9-én Cento város két helyszínén (Pinacoteca San Lorenzo és Rocca). A megnyitó időpontja jelképes, ekkor született ugyanis az itáliai barokk mester egyik leginkább elismert kutatója, Sir Denis Mahon művészettörténész.

A mintegy 79 művet, köztük számos saját kezű freskót, festményt és rajzot felvonultató tárlatot Daniele Benati kurátor rendezte a festő szülővárosában, amely számos más környező településhez hasonlóan jelentős kárt szenvedett a 2012-es földrengések során.

Guercino: Aratás, 1615, freskó – fotó: Cento, Pinacoteca Civica © Comune di Cento

Az „Emozione barocca. Il Guercino a Cento” című kiállítás célja Guercino változatos és termékeny életművének bemutatása Cento város műgyűjteményének és kulturális örökségének segítségével. A képtárban a festő három meghatározó mestere, Ludovico Carracci, Carlo Bononi és Ippolito Scarsella került a középpontba, míg a Rocca középkori erődítményében az alkotó fiatalkori, erőteljes chiaroscuro technikát alkalmazó munkái kaptak helyet. A kiállítás egyik érdekessége a most először látható, vidéki táncmulatságot ábrázoló korai temperaciklus, amely egykor a Casa Benotti falait díszítette.

A chiaroscuro a festészetben használt klasszikus technika, amely a fény és az árnyék viszonyán alapszik.

Ide kapcsolódik:
Rubens és kora elevenedik meg a Szépművészeti Múzeumban

Magyarországon a Szépművészeti Múzeum őriz az alkotónak tulajdonított több tanulmányrajzot és festményt, munkái szerepeltek a budapesti múzeum 2013-as Caravaggiótól Canelettóig című tárlatán is.

A kiállítás 2020. február 15-ig látogatható.

Promóció

X
X