Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Színházi témák és Kórusok Téli Éjszakája a Papageno Klasszikban

Színházi témák és Kórusok Téli Éjszakája a Papageno Klasszikban

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása február 8-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Földes Eszterrel, Funtek Frigyessel, Gyurkó Henrikkel és Tóth Árpáddal.

- hirdetés -

A Karinthy Színházban novembertől látható a J. B. Priestley angol regényíró Veszélyes forduló című színművéből készült azonos című előadás, amelynek egyik főszereplője és társrendezője Földes Eszter, akit Karinthy Márton tanácsokkal látott el betegágyáról a próbaszakaszban. A Karinthy Márton által megálmodott 38. évad és a tervezett bemutatók megvalósulnak, a vezetők tervezik a 2020/2021-es évadot. Földes Eszterrel, a színház új művészeti vezetőjével megidézzük Karinthy Márton emlékét, s arról is kérdezzük őt, hogy milyen koncepció mentén vágtak neki az évad hátralévő részének.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Bizalom, játék – beszélgetés Földes Eszterrel és Karinthy Mártonnal

Funtek Frigyes több mint harminc éve Franciaországban él, de rendszeresen dolgozik magyar vidéki színházakban. Hosszú idő óta először rendez Budapesten: ő állítja a József Attila Színház színpadára Bereményi Géza önéletrajzi ihletésű művét, az Eldorádót, amely a mindenkori rendszerváltozásokkal járó értékvesztésről mesél. A főszerepekben Pikali Gerdát, Fila Balázst, Chajnóczky Balázst láthatják a nézők. A rendező nagyon magáénak érzi a történetet, mint mondja, feldereng benne mindaz a nehézség és fájdalom, ami a fura-gyötrelmes 1956 utáni időszakban elérte őt és családját.

Gyurkó Henrik  Jászai Mari-díjas színész, bábművész első címszerepe az Állami Bábszínházban a Lúdas Matyi volt, amelyet 1960. június 4-én mutattak be. 1962-ben végezte el a bábszínészképző tanfolyamot. 1988–1992 között az Állami Bábszínház igazgatóhelyettese is volt; 1992 óta a Budapest Bábszínház tagja. Gyurkó Henrik pontosan hatvan évvel az után vett búcsút a Budapest Bábszínháztól, hogy a társulat tagja lett. Utoljára a Misi mókus vándorúton című előadásban láthatta őt a közönség.

„Sokszínű hős- és karakterszínész, aki bejárta a Budapest Bábszínházzal a világot, benne volt a műfajt megújító, kiváló produkciókban, a színház nagy generációjához tartozik” – méltatta búcsúzó művészét a teátrum. 

Meczner János, a Budapest Bábszínház igazgatója kiemelte: már az is nagy ajándék az élettől, ha valaki 60 éven át bábszínész, és folyamatosan színpadon lehet, ám a legszebb az Gyurkó Henrik pályájában, hogy mindvégig ugyanannál a társulatnál játszott.

Gyurkó Henriket sokan szerették a vásári bábjátékokban, különösen emlékezetes volt Vitéz László karakterében. Játszotta a János vitéz címszerepét, ahogy A fából faragott királyfiét is, és Bartók balettjei mellett Sztravinszkij halhatatlan Petruskáját szintén megformálta. „Tud vásárian harsány lenni, ugyanakkor a Garas Dezső által rendezett A vihar Prosperójaként vagy a Líra és Epikában Poézis királyként filozofikusan elmélyült volt” – áll a színház közleményében.

Ide kapcsolódik:
Hatvan év után vonul nyugdíjba Gyurkó Henrik, a Budapest Bábszínház művésze

Gyurkó Henriket az Érdemes Művész és a Budapest díszpolgára címmel, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével is kitüntették hosszú pályafutása során. A művészt arról is kérdezzük, mit ad a báb, a bábművészet, amit semmi más nem adhat; mi volt a kedvenc darabja, és mire tanította meg az évtizedek alatt a fiatalokat, akik a Bábszínházba kerültek?

Harmadik alkalommal rendezik meg február 15-én a Kórusok Téli Éjszakája elnevezésű egész estés kulturális eseményt a MagNet Közösségi Házban. Az este folyamán 4 koncertteremben, összesen 32 koncerten közel 300 énekes lesz hallható. A szervezők a nagy sikernek örvendő Kórusok Éjszakája rendezvény kistestvéreként, hagyományteremtő céllal hívták életre 2018-ban a Kórusok Téli Éjszakáját. A program részét képezi a közös daltanulás, ahogyan a nyári Kórusok Éjszakájának egyik elmaradhatatlan és közkedvelt elemének számító záródal-éneklés is, amikor is a közönség egy külön erre az alkalomra írt dalt énekelhet el a fellépő kórusok tagjaival közösen.

Ide kapcsolódik:
Itt meghallgathatod, hogy mi várható a Kórusok Téli Éjszakáján - Videó

A hagyományokhoz híven az Éneklő udvarral vezetik be a vendégeket a MagNet Közösségi Ház belső udvarán át a koncerttermekbe február 15-én 17 órakor – így nyitva meg a  III. Kórusok Téli Éjszakáját. A közönség bátran válogathat a sokszínű zenei kínálatából – belehallgathat hazai, nemzetközi, gyermek és felnőtt kamarakórusok műsorába egyaránt. Az este folyamán fellép többek között a Városminor Kamarakórus, a Jazz and More, a KVVKamarakórus, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola volt diákjaiból álló Gemma énekegyüttes, a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola SoulAir kórusa és a Cheeky, a Csíkszerda kóruscsalád kamara projektje is. A fesztiválról a Csíkszerda kórus vezetőjével, a Kórusok Éjszakája alapítójával, Tóth Árpáddal beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2020. február 9-én, vasárnap este hét órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X