Papageno Radio
Címlap Nagy változásokra kényszerül a műkereskedelem is a koronavírus idején

Nagy változásokra kényszerül a műkereskedelem is a koronavírus idején

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Legutóbbi írásom bevezetőjében már utaltam arra, hogy az eddig megszokott mederben működő világunk lassan összeomlik, és ez minden bizonnyal kihat a műkereskedelem történéseire is. Ez azóta sok helyen meg is történt (nemzetközi művészeti vásárokat zártak be idő előtt vagy halasztottak el, galériák kénytelenek bezárni) és a napokban a nagy árverezőházak közül is több hivatalosan bejelentette, hogy milyen változásokat terveznek – egyelőre.

A Christie’s és a Phillips csütörtökön jelentette be, hogy lemondják tavaszra tervezett összes élő árveréseiket, és azokat – a jelenlegi előreláthatóság alapján – június végére teszik át, akkor viszont a mostani elképzeléseik szerint hatalmas „mega-aukciós” hetet fognak rendezni New Yorkban impresszionista, modern és kortárs árverésekkel.

Ide kapcsolódik:
Milyen hatással van a koronavírus a zenei szektorra?

Ami a részleteket illeti, a Christie’s közölte, hogy június 23. és 28. között a tengerentúlon kerül majd sor a máskor Londonban zajló 20. századi művészeti licitekre is. Amennyiben viszont a Távol-Keleten addigra tényleg visszaáll az élet a normális kerékvágásba, akkor az egyébként is május végére tervezett hongkongi árveréseiket abban az időben ott tartják meg. Ugyancsak az eredeti időpontban tervezik megtartani a hongkongi nagy ázsiai árverési hetet május 30. és június 3. között, valamint a genfi óra-, ékszer- és borárveréseket június 29. és július 1. között. Szintén nem mondták le és nem is helyezték át egyelőre a július 9. és 17. közötti londoni árverési „nagyhetet”, benne a Régi mesterek árverésével, vagyis azt remélik, hogy azt akkor már meg fogják tudni tartani az angol fővárosban.

A Phillips hongkongi árveréseinek időpontjai továbbra is május 29. és június 2. között lesznek, a június elejére Londonba tervezett aukciókat viszont biztosan elhalasztják, ezek új időpontja azonban még nincs meg. A londoni kortárs árverésüket viszont már ők is biztosan a június 22-vel kezdődő héten tartják New Yorkban, „összevonva” azt az ott amúgy is akkorra beütemezettel.

A Sotheby’s egyelőre nem tette közzé, hogy mit tervez az aukcióival, mindössze annyit írnak a honlapjukon, hogy minden egyes árverésük előtt nagyjából harminc nappal közölni fogják az arra vonatkozóan meghozott döntésük részleteit. Ami már biztos, hogy a Hongkongba meghirdetett impresszionista árverésüket áthelyezték New Yorkba, és a pillanatnyi állás szerint április közepén ott meg is rendezik azt.

Egyelőre még a legutóbbi Senki többet? blogbejegyzésben említett április 3-i New Yorki fotóárverés katalógusa is – benne az itt is bemutatott Moholy-Nagy fotogrammal – változtatás nélkül elérhető a honlapjukon.

A negyedik nagy nemzetközi árverezőház, a Bonhams annyit közölt, hogy március 21-től bezárja az irodáit Londonban, New Yorkban és Los Angelesben, ám a hongkongit továbbra is nyitva tartják. Ugyanakkor Londonban a Knightsbridge-i, valamit az Edinburgh-i és a Los Angeles-i meghirdetett árveréseiket zárt ajtók mögött ugyan, de megtartják; az érdeklődők telefonon vagy online licitálhatnak élőben, illetve előzetesen vételi megbízásokat adhatnak. Így tehát akit érdekel, az Londonban továbbra is pályázhat március 24-én a brit és az európai művészet, március 25-én a modern brit művészet, illetve április 1-jén a dekoratív művészet és a dizájn tételeire; Los Angelesben március 23-én a modern indián művészet és március 29-én a dizájn darabjaira, valamint március 31-én nyomatokra és sokszorosított grafikákra.

Nem árverés ugyan, de az egyik legfontosabb nemzetközi műkereskedelemi esemény minden évben az Art Basel Hongkong; ennek a lemondását már januárban bejelentették, és azt is, hogy a résztvevő galériáknak viszont lehetővé teszik az interneten történő ingyenes bemutatkozást, vagyis a 231 galéria a vásár idejében egy virtuális kiállításon találkozhat majd a vevőkkel; ennek technikai előkészületei már folynak. Mint ahogyan természetesen az összes internetes árverés is a terveknek megfelelően zajlik mindenhol.

Ugyanakkor a sanghaji MadeIn Galéria ugyancsak a napokban jelentette be, hogy a kényszerű szünet után újból megnyitja ajtaját a közönség előtt, mivel úgy ítélik meg, hogy a kínai hatóságoknak sikerült stabilizálniuk a koronavírus-járványt a városban. A látogatókra vonatkozó biztonsági intézkedések azonban továbbra is szigorúak: arcmaszk viselése kötelező, az érkezőknek a telefonjukon egy QR-kóddal kell igazolniuk, hogy jogosan és állandóan Sanghajban tartózkodnak, illetve a bejáratnál testhőmérséklet is mérnek.

Promóció

X
X