Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Beszélő képek Fellner és Helmer - A legismertebb színházépítész páros története

Fellner és Helmer – A legismertebb színházépítész páros története

Ferdinand Fellner és Hermann Helmer 1873-ban nyitotta meg építészirodáját Bécsben. 48 színházépületet terveztek, ezeket az eklektika, a historizáló, neoreneszánsz és neobarokk stílus, a költséghatékony megoldások és a tűzbiztonság szem előtt tartása jellemezték.

Ferdinand Fellner 1847. április 19-én született és 1916. március 22-én hunyt el.

 

Hermann Gottlieb Helmer 1849. július 9-én született és 1919. július 13-án hunyt el.

- hirdetés -

Akár itthon, akár az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén utazunk, jó eséllyel Fellner–Helmer-épületben nézhetünk előadást. Csak néhány az általuk tervezett színházakból: Vígszínház, a Budapesti Operettszínház, kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, Szegedi Nemzeti Színház, nagyváradi Szigligeti Színház, a pozsonyi és a kolozsvári Nemzeti Színház, Prágában az operaház, Bécsben a Volkstheater, a Ronacher és a Konzerthaus, Salzburgban a Landestheater, Grazban az Operaház, Berlinben az Unter den Linden operaháza, megtaláljuk színházukat Zágrábban, Rijekában, Szófiában, Odesszában, Karlovy Varyban, Brnóban, Toruńban, Zürichben, Hamburgban is. Ők tervezték a Népszínházat, ami a Nemzeti Színház otthona volt az 1965-ös felrobbantásáig és az 1913-ban lebontott tatai kastélyszínházat.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Ez történt a magyar színházakkal Trianon után

Színházaik a szórakozni és művelődni vágyó öntudatos polgárságnak készültek, akiknek a színház reprezentációs, szocializációs és társasági helyszín is volt. A drapp, a fehér, a vörös, az arany háttér előtt praktikusan folyt az élet. Ráadásul biztonságosan: a gézvilágítást elektromosra cserélték, fát csak a legszükségesebb esetben használtak, akkurátusan alakították ki a vészútvonalakat, és újdonságként alkalmazták a vasfüggönyt. Az I. világháború megrendeléseiket visszavetette, az iroda Helmer halálával szűnt meg.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.