Papageno Radio
Blogok Benczúr Kerti Esték Molnár Gusztáv: „Nem hittem el, hogy ez a darab tényleg a kézmosásról...

Molnár Gusztáv: „Nem hittem el, hogy ez a darab tényleg a kézmosásról fog szólni”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Scherer Péter anno megálmodott egy darabot, amelyről akkor valószínűleg nem gondolta volna, hogy egy világjárvány kapcsán ennyire aktuális lesz. A kézmosás fontosságáról Molnár Gusztávval, a darab egyik szereplőjével beszélgettünk. Az előadást augusztus 26-án a nézők is láthatják a Benczúr Kerti Esték keretin belül.

– Hogyan jutott el hozzád a darab?

– Scherer Péter hívott fel 5 évvel ezelőtt azzal, hogy dolgozna velem. Nagyon örültem a lehetőségnek. Amikor elmondta, hogy a kézmosásról szólna a darab, először azt hittem viccel. Komolyan gondolta.

– Eléggé árulkodó a címe, de azért mesélj picit, miről fog szólni az előadás?

Valóban a kézmosást vettük elő mint téma. Ezeknek a saját fejlesztésű daraboknak nincs szövegkönyve. Improvizációkból és ötletelésekből születnek. Érdekes feladat volt megtalálni a témában, hogy hogyan lehet ezt színházilag izgalmas és érvényes formában feldolgozni. Maga a próbafolyamat is intimebb ilyenkor, mert rengeteg beszélgetés előzi meg a konkrét színészi munkát. Hosszú út vezetett odáig, hogy kialakuljon, mit is fogunk játszani.

Ide kapcsolódik:
„A találkozás öröme" - Elstartolt a Katona József Színház 2020/21-es évada

– Nem titok, hogy Scherer Péter elsősorban a fiatalokhoz szól, bár szerintem az idősebb generációnak is lenne mit tanulnia kézmosás terén. Milyen színpadi eszközöket használtok az előadásban?

Ezeknél az előadásoknál nagyon fontos, hogy könnyen utaztatható legyen. Fontos, hogy színházi térben, de akár tanteremben is játszható legyen, sőt igazából bárhol. A forma az, ami izgalmassá teszi. Nem kellenek külső eszközök.

Elég, ha sikerül kialakítani a nézővel egy aktuális és valós kapcsolatot.

A nézőket bevonva egy olyan interaktív előadás megteremtése a cél, amire klasszikus színházi körülmények között általában nincs lehetőség.

– Szerinted mennyire érnek célba az ilyen típusú darabok?

– A jelenlegi helyzetben szerintem nagyon is. Amikor bemutattuk, még nem is gondoltuk, hogy egyszer bekövetkezhet a világban egy olyan járványhelyzet, ami olyan szinten aktualizálja a darabot, hogy 5 év után most úgy érezzük, frissebb, mint valaha. Ezért izgalmasak ezek a munkák. Mivel valóban a világra reflektálnak, képesek újra és újra megújulni, mindig mást jelenteni.

Katona László és Molnár Gusztáv

– Jelen helyzetben hogyan tud ennél többet tenni egy színész?

Az előadásban néha fizikai kontaktust létesítünk a nézőkkel. Hozzájuk érünk. Az elmúlt években csak arra kellett figyelni, hogy kik azok a nézőtéren, akik bevonhatóak egy közös játékba. Izgalmas feladat most színészként, hogy egy erősen változó világban, ahol a szociális érintkezések szabályai alapjaiban változnak, hogyan tudunk alkalmazkodni és megfelelni.

– Téged személy szerint hogyan érintett a COVID-19? Akár szakmai, akár magánéleti szempontból?

– 15 éve dolgozom szünet nélkül. A vírushelyzet alapjaiban változtatta meg mindenki életét és új helyzetet teremtett. Nemcsak nekünk, színészeknek adott feladatot, hanem az egész társadalomnak. Rengeteg minden megváltozott, és van változóban most is emiatt. Számomra a karantén egy lehetőség volt, hogy újraértelmezzem  az életem. Most folytatni szeretném a dolgaim, új szemléletek alapján. Remélem, hogy megtanultunk ezalatt az időszak alatt jobban figyelni egymásra. Én önmagamra, a barátaimra igen. Szeretném A kézmosás fontosságát sokat játszani, és az előadás formája által élni azzal a lehetőséggel, hogy mások tapasztalatai alapján én is tanulhassak még.

Promóció

Stream és színház

X
X