Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Újra szól a Stradivari

Újra szól a Stradivari

Több, mint egy évig tartott annak a mesterhegedűnek a restaurálása, amelyet még 1980-ban loptak el egy hegedűművésztől, és csak 2015-ben találtak meg.

- hirdetés -

A hangszer tulajdonosa Roman Totenberg volt, akitől 1980-ban, egy koncertet követő fogadás alatt lopta el valószínűleg a szintén muzsikus Philip Johnson az 1734-re datálható Ames Stradivariust. Azt nem tudni, Johnson maga mennyit játszott rajta, de a Washington Post beszémolója szerint 2011-ben nyilvánosan koncertezett vele. A tolvaj rákban haldoklott, amikor megmutatta volt feleségének házuk alagsorában az elzárt tokot.

- hirdetés -

Közel négy évvel Johnson halála után a hölgy elvitte felértékeltetni a hegedűt, ekkor derült ki,hogy nagyon értékes, de lopott hangszerről van szó, amit az özvegy azonnal visszaszolgáltatott Totenbergéknek. Az eredeti tulajdonos már nem értesülhetett e hírről, Roman Totenberg 2013-ban hunyt el.

A hegedű kifejezetten jó állapotban volt, valószínűleg nem játszottak rajta sokat, állapította meg a hangszerkészítő, aki új életre keltette a Stradivariust. Mira Wang, Totenberg egykori tanítványa jóvoltából hallható ismét a hegedű. A muzsikus elmondta, hogy hiába van neki is mintegy húsz éve Stradivarija, egy hónapot kellett gyakorolnia volt mestere hegedűjén a hangverseny előtt.

(Via Flipboard.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!