Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Menuhin, aki nem csak klasszikus partnerekkel játszott

Menuhin, aki nem csak klasszikus partnerekkel játszott

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Yehudi Menuhin, minden idők egyik legismertebb hegedűművésze, 1916. április 22-én született New Yorkban. Csodagyerekként indult, felnőttként bárkivel tudott zenélni.

Fiatal korában szigorú nevelést kapott, szinte azt is előírták neki, hogy mit olvashat és kikkel találkozhat.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Liszttől Menuhinig - az első pesti luxushotel zenei emlékei

A hegedű hároméves korában került a kezébe, néhány évvel később pedig már csodagyerekként emlegették. Első koncertjét 11 évesen adta valóságos rajongótábor előtt.

Nem csak klasszikus zenei partnerei voltak, de együtt zenélt Ravi Shankar szitárművésszel, a Beatles együttes tagjaival, jazzmuzsikusokkal és cigányprímásokkal is.

Korának egyik leghíresebb cigány hegedűművésze, Banyák Kálmán felkereste a Budapesten játszó Menuhint, belépett a Zeneakadémiára a téli fagyból, és hideg kezekkel lejátszotta neki Paganini Molto Perpetuóját. Kétszer. Aztán szó nélkül távozott. Yehudi Menuhin arra kérte a kulturális miniszterhelyettest, hogy vigye a hegedűshöz, mert újra hallani akarja játszani. Banyák fogadta a vendéget, és biztosította Yehudi Menuhint arról, hogy újra eljátssza neki a hegedűszólót – száz dollárért. Innentől kezdve remek barátok lettek.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X