Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A zenével a döntési képesség is fejleszthető

A zenével a döntési képesség is fejleszthető

A zene számos képességet fejleszt, köztük a legutóbbi, Texasi Egyetemen végzett kutatások szerint a döntési kompetenciát is. De nem mindegy, mikor kezdődik a zenetanulás.

- hirdetés -

A Psychology of Music című lapban publikált eredmények szerint a legalább nyolc éven át tartó zenetanulás erősen segíti a döntési képességek erősödését, valamint a tapasztalati következmények levonásának képességét. Az is kiderült, hogy a nyolcévesen elkezdett és legalább nyolc éven át tartó zenetanulás a leghatékonyabb, mivel ez az a kor, amikor az agy döntéshozatalért felelős része a legmagasabb fejlettségi állapotba kerül.

„A zene a katarzis egyik leghatékonyabb forrása”

- hirdetés -

Akik korábban kezdték a zenetanulást, alacsonyabb eredményeket mutattak a döntéshozatalban, akik viszont nem tanultak egyáltalán zenét, az átlagot hozták. Az Iowa döntési feladatra épülő kísérletben 69-en, 18-32 év közötti zenét valaha tanultak és nem tanultak vettek részt.

A feladat

A vizsgálati személynek a feladat során négy kártyapakliból kell választania összesen 100 alkalommal. A paklik eltérő mértékben kockázatosak a lehetséges nyereségek, illetve veszteségek tekintetében. A paklikat betűkkel – A, B, C, D – jelölik, és a résztvevő kap egy kezdőtőkét is, ami 2000 dollár. Valós összegről van szó, tehát a játék tétre megy. A négy pakli valamelyikéből kell választani egy lapot. Azon lehet, hogy egy nagy nyeremény van, de újra és újra választani kell. De vannak olyan kártyák is, amelyek veszteséget hoznak, ilyenkor az összeg csökken. Van, hogy kevesebbel, van, hogy többel, sőt el lehet jutni addig, hogy a játékos minden addigi pénzét elveszítheti, sőt mínuszba is kerülhet.  . A feladat végén a vizsgálati személynek két kérdésre kell válaszolnia: komolyan vette-e a feladatot és melyik pakli volt szerinte a legnyereségesebb.

A választásokban nehéz megjegyezni, melyik betűjelű csomagban voltak ezek a „büntető” kártyák, de nem is ez a feladat, mert nem memorizálásról van szó. A jó döntéshozó alanyok már azelőtt, hogy tudatosan felismernék, melyik pakliban vannak nagy veszteséget hozó lapok, elkezdik kerülni ezeket. Viszont a nagyobb nyereségek is itt találhatók. A kísérlet lényege: a kísérletet azok teljesítik sikerrel, akik ellenállnak a magasabb összegek csábításának, mert azt is érzik, elég egyetlen rossz húzás, hogy mindent elveszítsenek.

(Via Klassik.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.