Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Megvannak a legrégebbi számítógépes zenei felvételek?

Megvannak a legrégebbi számítógépes zenei felvételek?

A BBC 1951-es karácsonyi műsorában hangzott el két karácsonyi dal, amelyekről a kutatók feltételezik, hogy a legkorábbi számítógépes zenei felvételek. Érdekesség, hogy nem zeneszerző nevéhez köthetők, hanem egy matematikushoz, Alan Turinghoz, akinek az életét a Kódjátszma című film dolgozta fel néhány éve.

A két dal a Jingle Bells és a Good King Wenceslas, amelyet az Enigma-feltörő Turing manchesteri számítógépes kutatóközpontjában (Computing Machine Laboratory) található Mark gépeken elkészítettek. A matematikust nem érdekelte különösebben a zeneszerzés – bár talán pontosabb lenne a zenekészítés szót használni -, viszont egy fiatal tanár, Christopher Strachey elég elhivatott volt, és meggyőzte őt.

- hirdetés -

Három későbbi, a Mark II gépen készített és a BBC-n is sugárzott felvétel megvolt – a himnusz, a God Save The King, a Baa Baa Black Sheep kezdetű gyerekdal és Glenn MIller szerzeménye, az In The Mood -, de ez a két, elektronikusra hangolt karácsonyi dal eddig ismeretlen volt a kutatók számára is.

Mivel az adás nincs meg az rádióarchívumban, egy új-zélandi egyetem Turing-szakértői  Mark I egy korábbi felvételéből izolált 152 hang használatával próbálták rekonstruálni a hangzást. Ezt hallhatták 1951-ben a rádió mellett ülők:

Jingle Bells

Good King Wenceslas

(Via Atlas Obscura, Smithsonian Magazine)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X