Papageno Radio
Intermezzo 50 év után hagyja ott az Izraeli Filharmonikusokat Zubin Mehta

50 év után hagyja ott az Izraeli Filharmonikusokat Zubin Mehta

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A 82 éves karmester az alig 30 éves Lahav Shaninak adja át a stafétát, aki 2020-tól tölti be posztját az együttes élén. A zeneigazgatói kinevezést a főigazgató, Yoel Abadi jelentette be – írja az El Mundo spanyol napilap.

Mehta először 1961-ben vezényelt Tel Avivban. Izraelben ma is hálásan gondolnak vissza arra, amikor a nehéz órákban is vezényelt, például 1991-ben, amikor az irakiak rakétákkal lőtték az országot. Kevés izraeli és külföldi művész mondhatja el magáról, hogy Izrael történelme kulcsfiguráinak, mint például David Ben Gurionnak (akit Barenboim esküvőjén ismert meg), vagy Ariel Sharonnak és Simon Pereznek a barátja volt – köztük olyanoknak is, akikkel intenzív politikai vitában állt.

Zubin Mehta két évvel ezelőtt jelentette be, hogy 2019-től távozik a zenekartól, amelyet ekkor éppen 50 éve vezet majd. Utódja, az a Lahav Shani, aki amikor megszületett, Zubin Mehta már két évtizede állt az Izraeli Filharmonikus Zenekar élén. A leköszönő mester először tíz éve hívta meg leendő utódját egy koncertturnéra zongoristaként és asszisztens karmesterként.

A fiatal karmester, aki 2013-ban Bambergben megnyerte a Gustav Mahler karmesterversenyt kora ellenére tapasztalt és tekintélyes muzsikus. A Bécsi Szimfonikusok első vendégkarmestere, szeptembertől pedig a Rotterdami Filharmonikusok karmestere is.

Shani legfontosabb feladatának tekinti, hogy zeneigazgatói hivatásának első éveiben is meg tudja őrizni az együttes már megszerzett nemzetközi hírnevét és elismertségét.

(Via ElMundo)

 

Promóció

X
X