Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Cziffra Fesztivál Beethoven „Óriás-szonátája" a Cziffra Fesztiválon

Beethoven „Óriás-szonátája” a Cziffra Fesztiválon

 „Ha definiálnom kell, hogy mit csinálok, akkor azt sem állítanám, hogy zongorista vagyok. Zenész vagyok, a zongora történetesen a hangszerem” – mondja a 60 esztendős francia Pierre-Laurent Aimard, akit legközelebb a Cziffra Fesztivál február 22-i koncertjén hallhatunk Budapesten.

„Nem szeretem a skatulyákat, hogy csak egy perspektívából tekintsek a zenére. Szeretem a kamarazenélést, (…) szeretek tanítani és beszélni a zenéről”

- hirdetés -

– meséli a művész, aki Beethoven nem csak terjedelmében rendkívüli szonátáját hozza a harmadik alkalommal megrendezett Cziffra Fesztiválra.

Lemezre vette Ligeti összes zongoraművét

- hirdetés -

A közel háromnegyed órás Hammerklavier-szonátát Beethoven környezete csak „Óriás-szonáta”-ként emlegette. A mű helyenként olyan gyors allegrókat követel, (Beethoven a londoni kiadáshoz metronóm-számokat is mellékelt) hogy az még ma is komoly kihívást jelent a zongoristáknak.

A szerző életében csak egykori tanítványa, Czerny játszotta a darabot. A szonáta az első komoly sikert és hírnevet Lisztnek köszönheti, ami később különleges hatással volt nemcsak Chopinre, de még Richard Wagnerre is.

A koncertre ide kattintva válthatja meg jegyét.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.