Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Händel Messiása hajléktalanoknak

Händel Messiása hajléktalanoknak

A Los Angeles-i Filharmonikusok közül többen is tagjai a Street Symphony nevű kezdeményezésnek, és hospice házakban élőknak, mentális betegségtől szenvedőknek és fogvatartottaknak is játszanak, karácsonykor pedig hajléktalanoknak muzsikálnak.

- hirdetés -

A Skid Row-n, a hajléktalanok sátorvárosában is rendszeresen játszanak a Street Symphony zenészei – akik a Filharmonikusokon kívül a Walt Disney Hall máik rezidensének, az LA Master Chorale kórus tagjaiból állnak -, koncertjeiket a Midnight Mission nevű közösségi központban tartják. 2015 óta karácsonykor előadják Händel Messiásának keresztmetszetét, amelyben legutóbb egy hajléktalan is szólót énekelt. A férfi tehetséges énekesnek indult gyerekként, de kábítószerfüggő lett. A józanság első szakaszát az újra megtalált énekléssel tudta átvészelni. Két éve lett a hajléktalanok Urban Voices kórusának tagja.

- hirdetés -

Street Symphony – forrás: facebook.com/StreetSymph

A Street Symphonyt 2011-ben alapította Vijay Gupta hegedűművész, akit a projekt létrehozására alapvető szociális érzékenysége mellett egy személyes ismeretség is motivált. Egy újságcikkből ismerte meg Nathaniel Ayerst, aki egykor a Juilliard növendéke volt. A nagybőgő szakos fiatalember karrierje azonban paranoid skizofrénia miatt abbamaradt, hajléktalan lett belőle, és a Los Angeles-i utcákon játszott egy kéthúros, törött hegedűvel. Gupta megkereste őt, és többször elvitte a Los Angeles-i Filharmonikusok próbáira, hegedülni tanította, A szólista címmel könyvet írt róla, a történetből film készült, és Ayers a 2015-os első Messiás-koncerten is játszott.

2017 karácsonyán egy másik volt hajléktalan darabját is előadták a koncerten. Benjamin Shirley sikeres basszusgitáros volt, aztán mindenféle kábítószereket fogyasztott, és a Skid Row-n élt évekig. Ma már józan, és ismét sikeres: koncert- és filmzenéket ír.

(Via The New Yorker)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!