Papageno Radio
Intermezzo Mi a közös a Metallicában és egy afgán zeneiskolában?

Mi a közös a Metallicában és egy afgán zeneiskolában?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az 1989-ben, az ABBA producere, szövegírója, menedzsere, Stig Anderson által alapított zenei díjat olyan egyének, zenekarok vagy intézmények kaphatják meg, akik/amelyek kivételes eredményeket értek el, és elősegítették a zene fejlődését. A díjat a Svéd Királyi Zeneakadémia ítéli oda, és a svéd uralkodó adja át. Az idei díjazottak az Afgán Nemzeti Zenei Intézet és alapító igazgatója, dr. Ahmad Sarmast és a Metallica.

A 90-es években a több évszázados, gazdag zenei örökségű országban betiltották a zenét. 2008-ban dr. Sarmast, akinek édesapja híres karmester volt, visszatért Kabulba, és saját kockázatára megalapította az intézetet. Azóta a zene erejét használva rengeteg fiatal életét változtatták meg, őrizve a zenei kultúrát és több száz gyerek számára biztonságos tanulási környezetet biztosítva.

Az indoklás szerint Wagner érzelmi nyugtalansága és Csajkovszkij ágyúi óta a Metallicán kívül más nem írt olyan fizikai és dühös, de mégis befogadható zenét. Virtuóz ensemble játékkal és az extrém módon felpörgetett tempókkal a Metallica a rockzenét addig ismeretlen területre vitte. A zenekar világában egy tizenéves szobája és egy koncertterem is Walhallává alakulhat. Kompromisszummentes albumaik hallgatók millióit segítették abban, hogy az elidegenedés érzését szupererővé alakítsák át.

A 2017-es díjazott Sting volt, aki a Jeunesses Musicales svéd tagszervezetének egy projektjét támogatta a díjjal járó pénzjutalommal. A Songlines egyik célja a zene segítségével megkönnyíteni a fiatal- és gyerekkorú menekültek integrációját. A támogatás okáról, Sting indoklásáról ebben a cikkünkben írtunk.

(Via Polar Prize)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X