Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Milyen szerepe lehet a fuvolának a jazzben?

Milyen szerepe lehet a fuvolának a jazzben?

A Budapesti Fuvola Akadémia szándéka a  világ vezető fuvolaművészeinek magyarországi bemutatása mellett a fuvola egyéb, autentikus előfordulásának ismertetése, amely a klasszikus képzettségű muzsikusok számára nem feltétlenül természetes közeg, mégis jelentős motivációt jelenthet számukra. Idén a fuvola és a jazz párosa kerül a középpontba.

- hirdetés -

Ennek a programnak megfelelően 2016-ban először az autentikus ír népzene és a klasszikus fuvola kapcsolatát mutatta be a program résztvevői számára a varázslatos ír fuvolaművész, Eimear McGeown. Koncertjén a kortárs angol kompozícióktól kezdve az eredeti ír népzene irányába tett egy kalandos utazást, melynek során a Böhm fuvolától kezdve a klasszikus ír fuvolán át a legkisebb whistle-ig szinte minden hangszer megszólalt.

- hirdetés -

2018-ban a Budapest Fuvola Akadémia a jazzt mutatja be a fuvolások számára. A műfajban olyan jelentős előadókat ismerhetünk a zenetörténetből, mint a legendás Dave Valentin, vagy a kiváló cseh jazzfuvolás, Jiří Stivín.

A program egyik vendége ebben az évben Geoff Warren angol fuvolaművész lesz. Idén többek között olyan kiváló magyar jazzmuzsikusok fogadták el a Budapesti Fuvola Akadémia felkérését és csatlakoznak ezen az eseményen a jazzfuvoláshoz, mint a világhírű Szendőfi Péter, valamint az ifjú jazzgeneráció kiemelkedő alakjai, Tálas Áron és Fonay Tibor.

Tálas Áron a Gramofon toplistájának legjobbja

Geoff Warren a London Universityn tanult Derek Honner osztályában. Karrierjét mint jazzfuvolás/szaxofonos kezdte Graham Collier mellett, akivel számos európai és ázsiai jazzfesztiválon is fellépett. Rendszeresen publikál az olasz Falaut, valamint az angol Pan magazinokban. 1985 és 1993 között a Royal Academy of Music jazz tanszakának professzora Londonban. Rendszeresen tart mesterkurzusokat Olaszországban, Nagy-Britanniában és Norvégiában. Minden évben Abruzzo-ban, Olaszországban Jazz Flute Nyár elnevezéssel tart kurzust, amely egész Európából vonzza a résztvevőket.

2010-ben Flute Fables címmel jelent meg önálló CD-je, melyet Peter Wiessmueller készített a német TUTU Records gondozásában. 2011-től a Yamaha cég által támogatott művész.

Geoff Warren, Szendőfi Péter, Tálas Áron és Fonay Tibor jazzkoncertjére május 26-án szombaton este 21 órakor kerül sor a Budapesti Fuvola Akadémia programjának keretén belül a Budapest Music Center Nagytermében, amely minden bizonnyal nemcsak a fuvolások, de a jazzrajongók számára is különleges, egyszeri és megismételhetetlen élményt garantál.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.