Papageno Radio
Intermezzo A nap, amikor a világ egyik leghíresebb színháza leégett

A nap, amikor a világ egyik leghíresebb színháza leégett

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Globe, Shakespeare színháza 1599-ben épült a Temze partján, és 1613. június 29-én vált a lángok martalékévá.

Akkoriban különösebb tűz- és munkavédelmi szabályzat nélkül működtek a színházak, sem a színészek, sem a nézők egészsége, biztonsága nem volt különösebben fontos. A befektetők közötti erős verseny miatt a nézőszámot gyakorlatilag nem korlátozták. Ezek után nem csoda, hogy evakuációs tervek sem készültek az egyes épületekre. Ha hozzátesszük, hogy ebben a korszakban sem hivatásos, sem önkéntes tűzoltók nem voltak Londonban, máris érezzük, milyen veszélynek voltak kitéve a város lakói.

A Globe vázszerkezete és belső kiképzése is jórészt fából épült, tetejét nád borította. Körülbelül 1500 néző fért be, a verseny pedig erős volt. Így a színházak rákényszerültek arra, hogy minél nagyobb szabású effekteket, tüzet vagy akár ágyút használjanak az előadásokban. A Globe-nak is volt ágyúja, a tető alatt, a padláson, és általában nagy belépőknél használták, különösen történelmi drámáknál.

Az angolok újra megépítik Shakespeare színházait

1613. június 29-én Shakespeare királydrámáját, a VIII. Henriket játszották (All is True, azaz Minden igaz volt a darab címe). A király belépőjénél egy ágyút sütöttek el, a lövésnél a kipattanó szikrától kigyulladt a nádtető. A közönség először azt hitte, ez is az előadás része, és nem törődött vele, de a tűz hamar szétterjedt, az épület alig két óra alatt leégett. A közönség két kijáraton keresztül menekült el, óriási szerencsére senki sem sérült meg, haláleset sem történt. A rekonstruált Globe-ot 1997-ben nyitották meg.

(Via Bard Stage)

Promóció

X
X